Waterschap Drents Overijsselse Delta controleert sloten vanuit de ruimte

Schouw WDOD
De digitale schouw van WDOD © Waterschap Drents Overijsselse Delta
Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) zet satellieten in bij het controleren van sloten in Drenthe en Overijssel. Vanuit de ruimte wordt gekeken hoe de sloten zijn onderhouden en of ze zijn schoongemaakt door eigenaren en onderhoudsplichtigen zoals gemeenten en boeren.
Tijdens de jaarlijkse controle worden achtduizend sloten gecontroleerd in het gebied tussen Assen, Deventer en Kampen. De bijna 2.500 kilometer aan waterwegen moeten schoon en onderhouden zijn voor een goede watertoevoer en -afvoer. Als uit satellietfoto's blijkt dat de sloten in orde zijn, hoeft er geen controleur van het waterschap langs.
"Nieuwe technieken maken het mogelijk om de controle met veel minder mensen uit te voeren. Dit is efficiënter en bespaart kosten", zegt bestuurslid Herman Odink. "Onze medewerkers hoeven daardoor alleen nog de locaties te bezoeken die als 'niet schoon' uit de computer rollen."

Computer

Het waterschap is op 12 oktober begonnen met de jaarlijkse schouw en wil op 8 november klaar zijn. De satellietfoto's worden door een computerprogramma geanalyseerd. Het programma beoordeelt in welke sloot te veel begroeiing in het water staat. Odink: "Alleen daar gaan medewerkers nog zelf schouwen. Na deze fysieke schouw ontvangen de eigenaren en onderhoudsplichtigen, waarvan de sloot niet schoon is, een vriendelijk verzoek het onderhoud alsnog uit te voeren."
WDOD
Schouw van het waterschap op verschillende niveaus © Waterschap Drents Overijsselse Delta

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl