Kar moet instrumenten uit muziekbieb naar alle scholen brengen

De kar van Méér muziek in de Klas
De kar van Méér Muziek in de Klas © Cecile Servaes
Dankzij een gulle gever uit Meppel beschikt Stichting Méér Muziek in de Klas Overijssel over een nieuwe aanhanger voor vervoer van muziekinstrumenten. Met de kar kan het muziekonderwijs op basisscholen in Zwolle een flinke boost krijgen.
Lokaal ambassadeur Cecile Servaes van Méér Muziek in de Klas zou het mooi vinden om de kar ook in Drenthe te introduceren. "De geldschieter van nu kan een voorbeeld voor anderen zijn."

Missend verlengstuk

Het was een missend verlengstuk voor de stichting. "We willen graag structureel muziekonderwijs naar alle scholen in Zwolle, maar ook naar die in Drenthe brengen", vertelt lokaal ambassadeur Cecile Servaes, die zelf uit Assen komt. "Scholen zijn er al druk mee bezig. Ze zingen liedjes en dansen bijvoorbeeld met muziekfilmpjes van Youtube. Dat is erg goed, maar als daar echte instrumenten aan toegevoegd worden is dat een grote verbetering", vertelt Servaes.
Daarom is een instrumentenbibliotheek opgericht met allerlei muziekinstrumentendie scholen kunnen lenen. Alle studenten van de leerkracht-opleidingen (pabo) in Zwolle krijgen ook college om daarmee muziekles te geven. "Als je die instrumenten hebt, moeten ze wel van de bieb naar de school toe. Dat was tot nu onhandig. Daarom is de komst van een kar zo geweldig. Ik ben hartstikke blij", aldus Servaes. "Er zijn maar weinig regio's die dit voor elkaar gekregen hebben."

Achter de auto

Straks kan de muziekdocent of een pabostudent hem achter de auto knopen. De kar komt voorlopig bij de pabo in Zwolle te staan. Servaes zou het toejuichen als het ook in Drenthe zou lukken om zo'n kar te laten rijden. "De geldschieter heeft gezegd dat we mogen terugkomen. Met deze kar gaan we Zwolle bedienen. Als het in de praktijk goed werkt, komt daar hopelijk eentje voor Drenthe bij."

Vals zingen is niet erg

Het hogere doel van Servaes is om muziekonderwijs laagdrempeliger te maken. "Heel veel leerkrachten denken bijvoorbeeld dat ze zangtalent nodig hebben om muziekles te kunnen geven, maar kinderen horen niet of je vals zingt. Ze zingen zelf ook niet altijd zuiver, en dat is niet erg. Het gaat erom wat muziek doet met het kind. Het heeft effect op het brein, welbevinden en plezier. We moeten daarom echt de drempel verlagen."
De kar is gesponsord door het Onderwijsbureau Meppel. Komende woensdag wordt hij officieel en feestelijk gepresenteerd. "En dan gaan we los", stelt Servaes. "Scholen hebben al enthousiast gereageerd en willen zich er serieus aan verbinden. Ze zitten hier naar te smachten. Ik zie het zelf bij mijn kleindochter. Ik speel piano, mijn man accordeon. Als wij muziek maken doet dat echt iets met een kind. Ze wordt er gelukkiger van."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.