Speelgoed vliegt de deur uit: 'Met feestdagen zijn de schappen waarschijnlijk leeg'

Speelgoed in speelgoedhandel top1toys in Zuidlaren
Uitgestald speelgoed in de winkel van Peter Hof © RTV Drenthe
De speelgoedwinkel van Peter Hof in Zuidlaren is nu nog goedgevuld. De dozen lego staan tot het plafond opgestapeld en barbiepoppen puilen uit de schappen. Toch zal dat over een paar weken al anders zijn: "Tijdens de feestdagen zijn veel schappen leeg."
De leveringsproblemen komen door een samenspel van factoren. De afgelopen maanden is er een grote vraag van spullen uit China, waardoor het zeecontainervervoer verstoord raakt. Anderzijds speelt de hoge grondstofprijs een rol. "Dat drijft de prijs gigantisch op", weet Hof. "Op een gegeven moment is er een grens en willen handelaren niet meer dat bedrag neertellen."

650 euro voor lego

Daarnaast is er simpelweg een grote vraag naar speelgoed. Pokémonkaarten vliegen de deur uit maar ook Lego is razend populair. Volgens Hof stijgt de prijs van een legopakket in een enkel geval naar 650 euro.
Dat betekent dat een aantal schappen leeg komt te staan, nog voor de drukste maand van het jaar begint. "Klanten zullen hoe dan ook misgrijpen", denkt ook Hof. "Het zal nog tot in het nieuwe jaar duren voordat het speelgoed weer op voorraad is."

Vaste prijzen

De verwachting is dat de grote vraag de prijs van het speelgoed zal opdrijven. Maar volgens Hof zal dat nog wel meevallen. "Veel prijzen staan al vast", zegt hij. "De grotere speelgoedconcerns geven elk jaar een boek uit waarin de producten staan vermeld. Die prijzen kun je niet zomaar veranderen."
Dat vergt dus wat meer creativiteit van de Sint dit jaar. "Het is jammer dat hij niet uit China komt", lacht Hof. "Want dan had hij het speelgoed meteen mee kunnen nemen."
Speelgoed vliegt de deur uit: 'met feestdagen zijn de schappen waarschijnlijk leeg'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl