Op pad in de Drentse natuur: Landgoed Boschoord

Behalve bos liggen er ook veentjes en vennetjes in Landgoed Bosschoord (Rechten: Maatschappij van Weldadigheid)
Behalve bos liggen er ook veentjes en vennetjes in Landgoed Bosschoord (Rechten: Maatschappij van Weldadigheid)
Deze week is ROEG! samen met Jacob Kruijer en René Verhagen op het Landgoed Boschoord dat aan de zuidelijke rand van het Drents-Friese Wold ligt. Het landgoed is eigendom van de Maatschappij van Weldadigheid.
Kruijer is opzichter bij de Maatschappij van Weldadigheid en Verhagen is ecoloog bij de Bosgroep Noord-Oost Nederland. Samen werken zij aan het terugbrengen van vochtige heide en hoogveentjes in dit gebied.

Maatschappij van Weldadigheid

De Maatschappij van Weldadigheid is in 1818 opgericht door Johannes van den Bosch. Zijn doel was het bestrijden van armoede door het stichten van landbouwkolonies op de woeste gronden van Drenthe. Boschoord is een van die voormalige landbouwkolonies. Maar omdat de grond hier erg onvruchtbaar was, bleek deze niet zo geschikt voor landbouw. Daarom is er productiebos aangeplant.

Van productiebos naar natuur

Behalve het productiebos liggen er in dit gebied ook veentjes en vennetjes die waardevol zijn voor de natuur. Omdat het Drents-Friese Wold een Natura 2000 gebied is, zijn er plannen gemaakt om deze natuur te behouden en bevorderen. De plannen zijn onderdeel van het LIFE Nature programma.

Heidegebied en hoogveen

In Boschoord betekent dit het kappen van een deel van het productiebos zodat dit nieuw heidegebied en hoogveen wordt. Het gaat om een stuk van ruim 40 hectare. Sloten worden ondieper gemaakt en rondom vennen en meren worden jonge bomen en struiken verwijderd. Zo komt er meer ruimte voor de oorspronkelijke natuur en voor dieren zoals het heideblauwtje, de ringslang en de levendbarende hagedis.
In de toekomst zal het gebied door deze maatregelen ook beter aansluiten op het naastgelegen Doldersummerveld. Planten en dieren die hier leven krijgen daardoor een groter leefgebied.

Erop uit

Heb je zin gekregen om er zelf op uit te trekken? Pak dan je fiets of wandelschoenen en kies hier een mooie route uit. In het zuidelijke deel van Landgoed Boschoord is een klein deel van de wandelpaden tijdelijk afgesloten in verband met de werkzaamheden. Dit wordt ter plekke aangegeven met informatieborden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl