'Wat is dat toch voor rare kop bij Borger?'

Kop van de Hondsrug
De ietwat ruige kop kijkt uit over de N34 bij Borger © Gouwenaar via Wikimedia Commons
"Tussen Borger en Drouwen langs de N34 staat een beeld van een groot hoofd, telkens als ik erlangs rijd vraag ik me af waar dat hoofd voor staat."
Deze vraag kwam binnen in de postbus van Zoek het uit!. We sprongen de auto in en reden naar de beschreven plek, en inderdaad, een groot zilverkleurig, enigszins vervormd hoofd kijkt statig uit over de Hunebed Highway.
Het gaat om het beeld Kop van de Hondsrug, dat is gemaakt door de kunstenaar Willem Kind.

Over de beeldhouwer

Willem Kind werd in 1947 in Rotterdam geboren. Hij volgde in de jaren '70 een opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten. Daarvoor had hij in Parijs les gehad van de Italiaanse beeldhouwer Ilio Signori.
Kind vestigde zich als beeldend kunstenaar in Emmen. Sinds 2007 woont hij in het Duitse Neuenhaus. Hij maakt figuren en objecten van roestvast staal.

Over het beeld

Het grote hoofd aan de N34 heeft niet altijd Kop van de Hondsrug geheten. Ook heeft het eerst wat omzwervingen gemaakt voor het terecht kwam op de huidige plek aan de Hunebed Highway.
Dit beeld heeft, ondanks zijn flinke afmetingen, aardig wat afgereisd. Het werd in Emmen gemaakt als Kop van Willem, verhuisde naar Apeldoorn en Amsterdam en vervolgens naar Borger als Kop van Borger aan de N34.
Door wegwerkzaamheden moest het beeld verplaatst worden. Daarom staat het nu aan de andere kant van de N34 als de Kop van de Hondsrug.

Aangepast aan actualiteiten

Het beeld valt goed op en de kop staat erom bekend zich bezig te houden met de actualiteit. Zo droeg het beeld aan het begin van de coronacrisis voor een tijd een mondkapje.
Kop van de Hondsrug
Het beeld droeg enige tijd een mondkapje © RTV Drenthe
Onbekenden hebben het beeld in april 2020 van een mondkapje voorzien, waarop de tekst '1.50 m' staat. De initiatiefnemers vroegen met hun ludieke actie vermoedelijk aan Borger en omgeving om de anderhalvemetersamenleving te respecteren.
Ook droeg de kop al eens een oranje petje en een bril.
Kop van de Hondsrug is niet het enige beeld van Kind in Drenthe. Zo staat middenin Geesbrug het beeld Handreiking, van twee grote handen waarvan de vingers verstrengelen. Aan de Stationsstraat in Emmen staat De Hand, Erica heeft het beeld De Kanaalgravers en in de vijver van het Zr. Mohr Park in Oosterhesselen drijft Bootje.
Zoek het uit!: 'Wat is dat toch voor rare kop bij Borger?'

Zoek het uit!

Kom jij ook wel eens ergens langs en zie je iets waarvan je denkt, he, hoe zit dat? Stuur je vraag in naar Zoek het uit!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl