Burgemeester Marco Out van Assen stapt uit de VVD

Marco Out, burgemeester van Assen, geeft zijn lidmaatschap van de VVD op (Rechten: RTV Drenthe)
Marco Out, burgemeester van Assen, geeft zijn lidmaatschap van de VVD op (Rechten: RTV Drenthe)
Burgemeester Marco Out van Assen heeft zijn VVD-lidmaatschap opgezegd. Hij maakte dat vanavond via social media bekend.
Out is ruim 25 jaar lid van de partij geweest. De keuze om nu te stoppen bestaat uit een optelsom. In een verklaring op Facebook en Twitter geeft hij aan wat zijn beweegredenen zijn. Verder weigert hij elk commentaar.
Zo noemt hij in de verklaring "het gemak waarmee de burgemeesterskroonbenoeming deze week na politiek handjeklap is gesneuveld onthutsend. De Eerste Kamer als partijpolitiek orgaan, in plaats van als de plek waar zorgvuldige toetsing op besluitvorming plaatsvindt."

'Ongemakkelijk'

"Ik heb me trots gevoeld omdat ik namens de VVD functies heb uitgeoefend. En ik heb veel bijzondere momenten meegemaakt", zo schrijft Out. "Steeds vaker betrapte ik me er de afgelopen tijd op dat ik me ongemakkelijk voelde wanneer de letters VVD aan mijn naam of functioneren als burgemeester werden verbonden."
Ook over asielzaken schrijft Out: "Met grote verbazing en ongeloof nam ik kennis van het idee om de discretionaire bevoegdheid rond asielzaken af te schaffen. Ik ben ervan overtuigd dat een strikt en stringent asielbeleid noodzakelijk is. Tegelijkertijd ben ik er mede door mijn eigen ervaringen van overtuigd dat het noodzakelijk is om een procedure te hebben die verstandige uitzonderingen op de geldende regels mogelijk maakt. Ik voel niet voor een samenleving waar regels boven verstand worden geplaatst."

'De druppel'

Out kan zich ook niet vinden in het idee van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff om demonstraties te verbieden tijdens de Sinterklaas-intocht. "De vrije meningsuiting is voor mij een heel belangrijk grondrecht. Vanuit dit perspectief is een recente uitspraak die de beperking van demonstratierechten suggereert, voor mij de spreekwoordelijke druppel."
Out sluit af met : "Ik zal daarom vanaf heden een bewust partijloze burgemeester zijn." In Drenthe is nog één andere burgemeester die partijloos is, dat is Marcel Thijsen van Tynaarlo.
Hier onder kun je het hele Facebook-bericht van Marco Out lezen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl