Drentse gevangenen aan het werk bij FC Emmen

Gevangenen gaan aan de slag in het stadion (Rechten: archief RTV Drenthe)
Gevangenen gaan aan de slag in het stadion (Rechten: archief RTV Drenthe)
Naoberschap United, de maatschappelijke tak van FC Emmen, gaat samenwerken met de gevangenissen Esserheem en Norgerhaven in Veenhuizen. Via Naoberschap United kunnen gevangenen en ex-gevangenen uit Drenthe binnenkort aan de slag bij de voetbalclub.
In de rust van de thuiswedstrijd zondag tegen Excelsior tekent burgemeester Eric van Oosterhout als voorzitter van Naoberschap United een overeenkomst met directeur Marie-Anne de Groot van de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen.

'Niet met vingertje wijzen'

Het doel van de samenwerking is dat (ex-)gevangenen vrijwillig werkervaring opdoen bij de FC Emmen. Daarna maken ze kans op een betaalde baan bij een van de sponsors van de eredivisieclub. Alleen uitgebreid gescreende en gemotiveerde gevangenen komen in aanmerking voor het project.
"We proberen ervoor te zorgen dat ex-gedetineerden zo goed mogelijk begeleid worden als hun straf erop zit", zegt De Groot. "Dat doen we door middel van contacten, zoals bijvoorbeeld FC Emmen. Het is belangrijk dat er niet met een vingertje naar hen gewezen wordt, maar dat er vertrouwen is in deze mensen zodat zij nieuwe stappen kunnen maken."

'Steuntje in de rug'

Ook Van Oosterhout is blij met de samenwerking. "Naoberschap United zet zich in voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook voor eenzame ouderen", reageert hij. "Gedetineerden hebben vaak ook hulp nodig om weer volwaardig mee te kunnen draaien in de samenleving. Daar willen wij graag een steentje aan bijdragen."
Volgens De Groot is het belangrijk dat gevangenen na hun straf succesvol terugkeren in de maatschappij. "Sport is daarbij een heel geschikt middel. Sport verbindt, activeert en verbroedert mensen", zegt De Groot, die eraan toevoegt dat het belangrijk is dat er activiteiten worden gevonden die passen bij iemand. Dat bevordert de re-integratie en zorgt voor minder terugval in oud gedrag.

Onderhoud en schoonmaken

De werkzaamheden die de gevangenen bij FC Emmen kunnen gaan doen, zijn bijvoorbeeld onderhoudsklussen en schoonmaakwerk in het stadion. FC Emmen is niet de eerste voetbalclub in ons land die gaat samenwerken met een gevangenis. Dat doen Fortuna Sittard, Vitesse en allerlei amateurclubs ook.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl