Verdachten zwembadmoord komen voorlopig niet vrij

Zwembadmoord
De verdachten van de moord op Jan Elzinga blijven vastzitten © ANP / Hollandse Hoogte / ProNews
De vier die verdacht worden van het uitlokken van de moord op Jan Elzinga in 2012 blijven tot de volgende zitting op 17 december vastzitten. Dat heeft de rechter besloten.
Jan Elzinga werd negen jaar geleden op zijn fiets bij de ingang van het zwembad in Marum doodgeschoten. Daarvoor kregen Pascal E. uit Zwolle als schutter en Willem P. uit Kampen als opdrachtgever een gevangenisstraf. De mannen zitten beiden een celstraf van vijftien en twintig jaar uit.
Willem P. is in 2017 en 2019 met justitie gaan praten en kwam met nieuwe aanwijzingen en bewijsmateriaal. Hij wees de schoonfamilie van Elzinga aan als de werkelijke opdrachtgever, onder wie de toenmalige vriendin Monique H. Zij zou stelselmatig door Elzinga zijn mishandeld en daar moest een einde aan komen. Voor de huurmoord zou door de schoonfamilie 30.000 euro neergeteld zijn.

Johan L. is wel gevraagd de moord te regelen

De 42-jarige Monique H. uit Hollandscheveld, haar broer Marcel (39) uit Nieuw-Roden en hun moeder Cobie van der L. (59) uit Roden werden begin juli van dit jaar aangehouden. Ook de 56-jarige Johan L. uit Kampen werd vastgezet, omdat hij voor de familie zou hebben bemiddeld en voor het wapen zou hebben gezorgd.
De vier ontkennen iets met de moord van doen te hebben gehad. Johan L. zei vandaag tegen de rechter dat de schoonfamilie hem wel had gevraagd de moord te regelen, maar dat hij daarvoor had bedankt. Johan L. kende Willem P. en legde het verzoek van de familie aan hem voor. Willem P. zou vervolgens de opdracht hebben opgepakt, zei Johan L.

Huurmoord

De rechter vindt de verdenkingen te ernstig om de vier verdachten vrij te laten. Mogelijk is er sprake van een huurmoord, waarop langdurige celstraffen staan. "Een huurmoord wordt in de samenleving als zeer schokkend ervaren", zei de rechter.
De rechtbank bepaalde ook dat 'kroongetuige' P. op een openbare zitting moet worden gehoord. Ook moet Johan L. opnieuw worden gehoord over de uitspraken die hij vandaag op zitting deed.
Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend. De regiezitting voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling is op 17 december.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl