Partijloze burgemeester Thijsen: Besluit Marco Out heel dapper

Assen heeft sinds gisteravond een partijloze burgemeester, maar daarmee heeft de Drentse hoofdstad geen primeur. Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo is ook geen lid van een partij. Hij zegt dat het een moeilijk besluit voor Out moet zijn geweest.
Marco Out heeft na 25 jaar zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd, omdat hij zich niet meer kan vinden in de standpunten van de partij.

Wat vindt u van de beslissing van Marco Out?

"Ik vind het een heel dapper en moedig besluit. Op het moment dat je je niet meer thuisvoelt bij een partij, snap ik dat je dat niet meer achter je naam wilt hebben. Toen ik wethouder voor de PvdA in Wijchen was, vond ik het heel vervelend dat ik voor het dorp dingen moest doen, terwijl de landelijke PvdA er heel anders over dacht."

Bent u verrast?

"Het verrast me niet. Het is ook heel moeilijk om afstand te nemen van een partij waarmee je je ook verbonden voelt. Maar de politieke setting verandert in Nederland. De partij waarvan je bijvoorbeeld 25 jaar geleden lid werd, is niet meer dezelfde."

Wat vindt u van de manier waarop Out het nieuws bekendmaakte?

"Er komt wat over je heen, positief en negatief. Hij kiest zijn eigen kanalen om het nieuws wereldkundig te maken. Ik snap dat dit het gesprek van de dag is. Maar zijn beslissing is buitengewoon integer."

Beïnvloedt het je functioneren als burgemeester?

"Van welke politieke partij je ook bent, dat beïnvloedt het handelen van een burgemeester niet. Daar ben ik van overtuigd. Het gaat om je eigen beleving. Je maakt als burgemeester een individuele afweging. Burgemeesters staan boven de partijen."
Vorig jaar telde ons land 18 partijloze burgemeesters, zo schreef de Volkskrant eerder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl