Rechterstekort in Noord-Nederland volgend jaar opgelost

Het tekort aan rechters in Noord-Nederland is volgend jaar helemaal opgelost. De rechtbank denkt dat ook de achterstanden komend jaar kunnen worden ingelopen.
De rechtbank Noord-Nederland kampte begin 2018 nog met een tekort van elf rechters. Veel zaken blijven daardoor op de plank liggen. "Er ligt veel werk bij de verschillende rechtsgebieden, bestuursrecht, familie- en jeugdrecht. Onze inspanningen zijn er uiteraard op gericht om zaken sneller behandeld te krijgen", zegt
.
Rechters in opleiding
Afgelopen zomer was een recordaantal van twintig nieuwe rechters in opleiding bij de rechtbank Noord-Nederland. De leerlingen ronden hun opleiding de komende jaren af. De nieuwe instroom helpt bij het terugdringen van het rechterstekort, dat volgend jaar terugloopt naar twee. De rechtbank wil tijdelijk twee rechters aantrekken, zodat het tekort helemaal is opgelost.

Lees meer: Tekort aan strafrechters in Noord-Nederland: strafzaken blijven liggen

De opleiding tot rechter duurt afhankelijk van de ervaring van de kandidaat tussen de een jaar en drie maanden en vier jaar. "Bij mijn aantreden heb ik gezegd, dat we snel nieuwe rechters moesten werven en opleiden. Een investering van jaren en daar zijn wij mee bezig", aldus Van de Schepop.
Lastig inschatten
Het aantal nieuwe rechters dat nodig is, hangt onder andere af van het aantal rechtszaken dat afgehandeld moet worden en het aantal rechters dat met pensioen gaat. Met name het aantal rechtszaken laat zich moeilijk inschatten "Wat wij op dit moment zien, is dat er een lichte daling zit in de instroom van nieuwe zaken", zegt de president van de Rechtbank Noord-Nederland. "Wat we natuurlijk niet willen is dat er zo meteen een overschot is aan rechters."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl