Opvang op een boot in Meppel voor bijna 100 vluchtelingen

Meppel-letters teruggekeerd in regenboogkleuren
De asielzoekers komen op een boot © Arjan Tien
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil 98 asielzoekers huisvesten op een boot in Meppel. Die vraag is bij de gemeente neergelegd. De burgemeester en wethouders staan er positief tegenover. De verwachting is dat de boot in de eerste week van november aanmeert.
Het gaat om noodopvang tot uiterlijk 1 april 2022. De beoogde opvanglocatie is een boot met als aanlegplaats het kanaal aan de Paradijsweg, nabij de brandweerkazerne. "De gemeente Meppel wil de verantwoordelijkheid nemen om bij te dragen aan de noodsituatie die zich voordoet", aldus de gemeente.
Morgenavond wordt het onderwerp besproken op de gemeenteraadsvergadering van Meppel. Voorwaarde voor het plan om aan de opvang mee te werken is dat omwonenden goed worden geïnformeerd met een bijeenkomst.
De aanlegplaats moet nog klaar gemaakt worden. Als de boot in november aanmeert wordt er nog aan de boot geklust om ervoor te zorgen dat het vaartuig geschikt is voor bewoning. De boot ligt er dan tot uiterlijk 1 april 2022. De realisatie en het beheer van de noodopvang worden uitgevoerd en betaald door het COA.

Pure noodsituatie

Opvang op een boot is niet geheel ongebruikelijk. Het is eerder gebeurd, maar onwenselijk is het zeker zegt het COA. "Het is een pure noodsituatie. We staan echt niet te juichen voor deze oplossing."
Over de samenstelling van de groep vluchtelingen is nog een en ander onduidelijk. Dat ligt aan de vraag vanuit het COA, maar ook aan de boot zelf. Om gezinnen met kinderen op de boot te vestigen moet die wel veilig genoeg zijn voor die kinderen. Daarnaast moet er ook een speelgelegenheid zijn.

Geen fatsoenlijk onderdak

Naar aanleiding van de noodsituatie in Ter Apel zoekt het COA naar extra capaciteit. Dit is nodig omdat alle opvanglocaties vol zitten. Het aantal mensen dat asiel zoekt is momenteel hoog. Daarnaast is het zoeken naar woningen voor mensen die een verblijfsvergunning gekregen hebben moeizaam.
"De instroom van vluchtelingen is zo groot dat mensen geen fatsoenlijk onderdak meer geboden kan worden. En het einde lijkt nog niet in zicht. Wij vinden dat het Rijk en de gemeenten hier een verantwoordelijkheid in hebben", aldus de gemeente Meppel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl