Cees Bijl waarnemend burgemeester Midden-Drenthe

Cees Bijl
Cees Bijl, gedeputeerde (PvdA) © Provincie Drenthe
PvdA-gedeputeerde Cees Bijl wordt waarnemend burgemeester in de gemeente Midden-Drenthe. Hij vervangt Mieke Damsma die opstapt vanwege haar moeizame relatie met de gemeenteraad. Bijl stopt sowieso al op 1 december als gedeputeerde bij de provincie, omdat hij met pensioen wil.
Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma heeft gevraagd of Bijl tijdelijk de burgemeestersrol in Midden-Drenthe op zich wil nemen en kreeg daarop een bevestigend antwoord.

Ervaring genoeg

Burgemeesterservaring heeft Bijl in ruime mate. Hij was burgemeester van Meppel en van Emmen voordat hij overstapte naar het provinciebestuur. Voor zijn burgemeesterschap in Emmen en Meppel was hij burgemeester in Leeuwarderadeel en wethouder en gemeenteraadslid in Enkhuizen. Bijl heeft dus veel ervaring met gemeenteraden.
"Ik ga nog steeds met pensioen, maar wil wel actief blijven", motiveert hij zijn keuze. "Dat ik nu ben gevraagd kon ik van tevoren niet zien aankomen, maar het past wel bij actief blijven, wat ik graag wil. Als de Commissaris van de Koning dit vraagt, moet je wel heel goed nadenken voordat je nee zegt", aldus Bijl, die Klijnsma's suggestie thuis wel eerst even met zijn vrouw besprak. Een klus waar hij met al zijn politieke ervaring voor gemaakt is, want Bijl weet als geen ander hoe je verbindingen tussen mensen tot stand kunt brengen en mensen kan laten samenwerken.

Plezier in lokaal bestuur

Bijl vindt het niet erg dat hij met het waarnemende burgemeesterschap een half jaar aan zijn bestuurlijke carrière vast plakt. "Ik heb drie passies in het leven: mijn vrouw, voetbal en politiek bestuur. Politiek bestuur was altijd mijn hobby, die uiteindelijk mijn werk is geworden, dus dit ga ik met veel plezier doen. Ik ben 38 jaar actief geweest in het lokaal bestuur, dus ook deze klus ga ik met veel plezier doen."
Bijl is op voetbalgebied al van jongs af aan fervent aanhanger van Feyenoord, maar heeft ook al vijftien jaar een seizoenskaart van FC Emmen.

Verheugd

Het gemeentebestuur van Midden-Drenthe is verheugd over de komst van Bijl als burgemeester. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart en collegevorming wordt de procedure om te komen tot een nieuwe burgemeester opgestart.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl