Stijging coronapatiënten in Noordelijke ziekenhuizen, 'zorg nog beheersbaar'

Treant Zorggroep ziekenhuislocatie Scheper in Emmen
De druk op de ziekenhuizen neemt toe nu het aantal coronapatiënten stijgt © Treant Zorggroep
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in Noord-Nederland is opgelopen tot 52. Daarvan liggen veertien patiënten op de intensive care.
Drie patiënten op de IC komen uit ziekenhuizen in andere delen van het land. Van de 38 coronapatiënten op de klinische afdelingen zijn zes mensen afkomstig uit andere regio's.
De Noordelijke ziekenhuizen verwachten dat het aantal coronapatiënten de komende weken verder toeneemt. Volgens het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN) is de situatie op dit moment beheersbaar. Maar het stijgende aantal coronabesmettingen en ziekte onder het personeel zorgt er wel voor dat de druk op de zorg hoog blijft.

Reguliere zorg gaat door

"In vergelijking met vorige coronagolven zijn er minder coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen in Noord-Nederland. Het verschil met die vorige golven is dat de reguliere zorg nu grotendeels weer is hervat en toen niet. Daarnaast zijn er op dit momenteel minder (IC-)verpleegkundigen beschikbaar", laat het AZNN weten.
"Hierdoor kunnen we minder patiënten op de IC's opnemen. Het tekort aan IC-verpleegkundigen komt onder andere door een hoog ziekteverzuim. Waar in eerdere golven verpleegkundigen van andere afdelingen bijsprongen op de IC, kan dat nu niet."

Vrees voor griepseizoen

Naast het stijgende aantal coronapatiënten dreigt ook nog zwaar griepseizoen. "Afgelopen winter is de griep nagenoeg weggebleven door de coronamaatregelen. Hierdoor hebben mensen minder weerstand opgebouwd tegen de griep. Dit kan leiden tot een flinke toename aan grieppatiënten in de ziekenhuizen", aldus het AZNN.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl