Arriva wil sprinters Groningen-Zwolle overnemen

Arriva-directeur Anne Hettinga heeft belangstelling voor de sprinters Groningen-Zwolle (Rechten: Jerry Lampen/ANP)
Arriva-directeur Anne Hettinga heeft belangstelling voor de sprinters Groningen-Zwolle (Rechten: Jerry Lampen/ANP)
Arriva-directeur Anne Hettinga ziet het wel zitten: de sprinters tussen Groningen en Zwolle overnemen van de NS.
Misschien krijgt hij daar ook de mogelijkheid voor. Het kabinet onderzoekt namelijk of het voldoende voordelen biedt om de stoptreinen op de spoorlijn tussen Groningen en Zwolle openbaar aan te besteden. In Limburg rijden sinds eind 2016 al Arriva-stoptreinen op trajecten waar NS de intercity's rijdt.
Arriva-directeur Hettinga denkt dat reizigers ervan zullen profiteren als er meer concurrentie komt op het spoor. "De afgelopen jaren hebben uitgewezen dat er, elke keer als lijnen worden aanbesteed, sprake is van een enorme stap voorwaarts voor de reiziger", vertelt hij tegen RTV Noord.

Concurrentie prikkelt

"Op het moment dat er concurrentie is, wordt iedereen geprikkeld om tot de beste aanbieding te komen", is de filosofie van Hettinga. "Als er geen concurrentie is, voelt een zittende vervoerder niet de druk om met een optimale dienstverlening te komen."
Hettinga verwacht tussen Groningen en Zwolle het verschil te kunnen maken door treinen meer op tijd te laten rijden en een garantie te geven op zitplaatsen.

Meer treinen

"Ook willen we met nieuwe dingen komen, zoals veel betere wifi. Anderzijds willen we meer treinen laten rijden op dit traject. Op delen van het traject kun je misschien wel zes treinen per uur laten rijden."
Nu rijden er twee sprinters per uur tussen Groningen en Zwolle. In de spits rijden er meer treinen. Dan gaan er vier stoptreinen per uur op en neer tussen Groningen en Assen.

Concurrentie

Mocht het zover komen dat de Rijksoverheid de stoptreinen echt gaat aanbesteden, dan verwacht Hettinga aardig wat concurrentie te hebben. "Ook bijvoorbeeld Connexxion en Keolis hebben bewezen dat ze in staat zijn om op een goede manier treinen te laten rijden. Het zou mij verbazen als zij niet mee gaan doen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl