Wat vind jij: Onteigenen van boeren moet taboe blijven

koeien stikstof
Koeien in een stal © Fred van Os / RTV Drenthe
Voor 'boerenpartij' CDA was gedwongen onteigening van landbouwgrond lange tijd onbespreekbaar. In juli presenteerde de CDA-fractie nog een toekomstvisie voor boeren en daarin stond: "We zijn (...) tegen gedwongen onteigening van landbouwgrond".
Maar de partij sluit onteigening van landbouwgrond niet helemaal meer uit, zegt CDA-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Boswijk tegen de NOS. Verplicht uitkopen van boeren dus. Wel met de opmerking dat onteigenen alleen maar zou moeten als het echt niet anders kan.
Het verplicht uitkopen van boeren is een van de instrumenten om de uitstoot van stikstof in Nederland te verminderen. Een groot deel van die stikstof komt van de intensieve veeteelt. Maar ook de industrie, luchtvaart en bouw stoten stikstof uit.
Boerenorganisatie LTO is bang voor een eenzijdige focus op de onteigening en waarschuwt dat de boeren "juridisch alles uit de kan zullen halen om voor jarenlange vertraging te zorgen."

Wat vind jij

Moet het onteigenen van boeren taboe blijven? Geef hieronder je reactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl