Kerkklok in Rolde luidt te vroeg: 'Het is twee voor twaalf'

De Jacobuskerk in Rolde luidt zaterdag om 11.58 (Rechten: Google Streetview)
De Jacobuskerk in Rolde luidt zaterdag om 11.58 (Rechten: Google Streetview)
Inwoners van Rolde die zaterdag denken dat de kerkklok van de Jacobuskerk te vroeg luidt, zitten ernaast. De klokken klinken om 11.58 in plaats van 12.00 uur om een statement te maken tegen de klimaatverandering. "Het is twee voor twaalf."
"Ja, dat is vanwege de uitdrukking. Er dreigt gevaar, maar het is nog niet te laat", zegt dominee Jan Bos. De actie sluit aan bij het initiatief van Greenpeace. De milieuorganisatie roept kerken door heel het land op om mee te doen, om te laten blijken dat het roer om moet en er meer moet gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan.
"Ik vind het grappig dat ze dit samen met de kerken doen", zegt Bos. "Na beraad besloten we hier ook aan deel te nemen."
De dominee verwacht niet dat iedereen in Rolde doorheeft dat de klokken twee minuten te vroeg luiden. "Ik denk dat de aandacht in de media meer teweeg brengt dan de daadwerkelijke actie. Om 11.58 uur denken de meesten waarschijnlijk 'die is een beetje van slag'."
Andere kerken die in Drenthe de noodklok luiden zijn de Jozef- en Adventskerk in Assen, de Grote Kerk van Emmen, de Hervormde kerk van Oosterhesselen, de Magnuskerk in Anloo, de Hervormde kerk van Sleen, de kerk van Peize en het carillon van de Mariakerk in Meppel. Landelijk doen zo'n 250 kerken mee, laat een woordvoerder van actiegroep Greenpeace weten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl