Wiebes vindt dat windmolens Veenkoloniën voldoen aan vergunning

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft geantwoord op vragen van PvdA-Kamerlid William Moorlag. Die vroeg zich onder meer af of het klopt dat Windpark Drentse Monden en Oostermoer voorzien wordt van 45 windturbines met een vermogen van 175,5 MW.
Volgens Wiebes voldoen de windmolens van het nog te bouwen windpark aan de verleende omgevingsvergunningen, meldt RTV Noord.

Over de totale capaciteit van de 45 windmolens ontstond woede bij het actieplatform Tegenwind Veenkoloniën. Voorzitter Jan Nieboer stelt dat de capaciteit niet meer dan 150 megawatt mag bedragen. De initiatiefnemers van het park gaan uit van 175 megawatt, 3,9 per molen.


Volgens Nieboer is dat illegaal, omdat de Raad van State in haar oordeel over het windpark de capaciteitsgrens bij 150 zou leggen. Hij sprak zelfs van 'een nieuwe episode in een rechteloosheid, die gigantisch is'.

Wiebes is niet onder de indruk van die opmerking en pareert de bezwaren tegen de extra capaciteit door te wijzen op de 'bandbreedte' die in de vergunning voor elke molen is vastgesteld. Die ligt tussen 2,3 en 4,2 megawatt. In totaal zou er dus zelfs 189 MW aan vermogen kunnen worden opgesteld.