Noorden pleit voor een brede proef met snelle intercitytreinen

Er moet een brede proef komen met snelle intercitytreinen vanuit Noord-Nederland richting de Randstad. Dus ook vanuit Leeuwarden en zeker ook met een stop in Assen.
Met deze boodschap zit gedeputeerde Henk Brink donderdag aan tafel met NS-topman Roger van Boxtel. NS en ProRail willen de proef met de snelle trein, zonder al te veel stops. Dat zou al snel zo'n vijftien minuten tijdwinst opleveren. Maar die trein vertrekt uit de stad Groningen en stopt bijna nergens.


Geen stop in Drenthe is beter voor het hele Noorden
Na de bekendmaking van de proef kwam er een storm van kritiek vanuit Drenthe. De gemeente Assen nam een raadsbrede motie aan. De provinciale uitte ook kritiek. Burgemeester Peter den Oudsten van de stad Groningen reageerde daarop door te zeggen dat het voor het Noorden beter is als de trein niet stopt. Bovendien is het nog maar een proef.


Brink heeft inmiddels overleg gehad met zijn collega's uit Friesland en Groningen. "We gaan Van Boxtel zeggen dat we blij zijn met de proef. Tegelijkertijd geven we aan dat het Noorden groter is dan alleen de stad Groningen. Dat de proef moet stoppen in Assen en dat er ook een proef moet komen naar Leeuwarden. We zitten als Noorden daarin op één lijn." 

'Ik sta voor de belangen van Drenthe'
Brink hoopt op een luisterend oor van de NS. "Als je Noord-Nederland wil aansluiten, dan moet je het platteland niet vergeten. Van Boxtel heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, maar hij mag mij niet kwalijk nemen dat ik strijd voor de belangen van de inwoners van de provincie Drenthe." Brink gaat niet allen. Wethouder Harmke Vlieg van Assen is ook aanwezig bij het gesprek.
Meer over dit onderwerp:
NS Assen Groningen Leeuwarden ProRail intercity station
Deel dit artikel: