NS betaalt overlevenden en nabestaanden Holocaust

De NS wil individuele schadevergoedingen gaan betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. Dat meldt de NS.
Een commissie krijgt de opdracht te kijken hoe NS op morele gronden over kan gaan tot individuele vergoedingen. De Spoorwegen verdienden geld door Joden naar kamp Westerbork te vervoeren in opdracht van de Duitse bezetter.

Lees meer: Zoektocht naar boer die opa van Mirjam hielp ontsnappen levert nog niets op

De vergoeding is uitkomst van een discussie tussen de NS en Salo Muller, die vandaag met elkaar om tafel gingen. "We hebben gezamenlijk besloten om niet juridisch tegenover elkaar te komen staan, maar een commissie in te stellen", zegt Roger van Boxtel, president-directeur van de NS, na het overleg met Muller vandaag tegen de NOS. "

Lees meer: NS wil gesprek aangaan met nabestaanden van de Holocaust

Muller, oud-fysiotherapeut van Ajax, vindt dit 'buitengewoon', vertelt hij. "Het is een uitkomst die ik misschien had durven dromen, maar die ik niet verwacht had. Het heeft me enorm geëmotioneerd en ik ben dankbaar dat het zo is gekomen."

Commissie

Volgens een woordvoerder van NS is er nog geen commissie ingesteld. "Dat is nog te vroeg. We willen echter niet dat dat jaren gaat duren. Binnen een aantal maanden moet de commissie er zijn en de kaders voor die leden bekend zijn."
Er zijn na bekendmaking van de NS al behoorlijk wat reacties binnengekomen, maar cijfers heeft het spoorwegbedrijf nog niet. Mensen geven aan dat ze nog niet weten hoe zij zich kunnen aanmelden voor een schadevergoeding. "Dat kan kloppen, we hebben nog geen communicatiekanalen daarvoor opengesteld. Dat doen we zodra de commissie er is", aldus de NS.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl