Wat vind jij: Nederland had meer moeten doen om ic-capaciteit te verhogen

IC WZA Assen
Een coronapatiënt op de intensive care van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen © RTV Drenthe
Het aantal besmettingen neemt toe en de ziekenhuizen liggen langzaamaan steeds voller met coronapatiënten. De afdelingshoofden van ic-afdelingen van de academische ziekenhuizen in Nederland willen daarom dat er snel meer wordt gedaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Vanwege het snel stijgende aantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen zijn de intensivisten van de UMC's bang dat de vraag om ic-capaciteit zo hoog wordt, dat ze binnenkort niet meer de kwaliteit van de zorg kunnen garanderen. Er zouden in totaal 1350 bedden op de spoedeisende hulp moeten komen, maar dat achten ze niet haalbaar.

Concrete maatregelen

Als er te veel bedden bijkomen, is er niet genoeg personeel. Dan moet het aantal patiënten per verpleegkundigen worden verhoogd, wat ten koste kan gaan van de kwaliteit van de zorg.
Peter van der Voort, intensivist bij het UMCG, zei zondagavond in Nieuwsuur dat de ziekenhuizen pleiten voor een aantal concrete maatregelen. Zo zou er een betere handhaving van het coronatoegangsbewijs moeten komen, en zou het bewijs op meer plaatsen gebruikt moet worden.
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, rekent het de politiek aan dat het tijdens de coronacrisis niet is gelukt om de ic-capaciteit te verhogen. Geld voor salarisverhogingen voor het personeel kwam niet en 'enthousiasme' om de ic's te steunen ontbrak bij politici. De uitstroom van ic-personeel neemt zelfs toe.

Wat vind jij?

Ben jij het eens met Gommers en had Nederland meer moeten doen om de ic-capaciteit te verhogen? Laat het ons weten!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl