Tynaarlo wil meebetalen aan fietssnelweg Groningen-Assen

De gemeente Tynaarlo trekt geld uit voor de fietssnelweg (Rechten: Provincie Drenthe)
De gemeente Tynaarlo trekt geld uit voor de fietssnelweg (Rechten: Provincie Drenthe)
B en W van Tynaarlo willen meewerken aan de aanleg van de fietssnelweg tussen Assen en Groningen.
Het college trekt 100.000 euro uit voor het Tynaarlose deel van het traject, tussen Vriezerbrug en sluis De Punt. Met dat geld wordt dit stuk verkeersveilig en geschikt gemaakt als fietssnelweg.
Ook wil de gemeente een actieve rol vervullen in het communicatietraject.

Lees meer: Miljoenen voor openbaar vervoer en infrastructuur

Verkeerswethouder Henk Lammers: "De auto is steeds minder welkom in de steden, dus moet je kijken hoe je het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen aantrekkelijk maakt. Een snelle fietsverbinding is dan ideaal. Bovendien bevorderen we hiermee een actieve en gezonde levensstijl en het draagt bij aan onze ambities op het gebied van duurzaamheid.”

Bezwaren

Eerder deze week gaf Dorpsbelangen Tynaarlo aan niet blij te zijn met de plannen voor de fietssnelweg. Dorpsbelangen is niet tegen de fietssnelweg op zich, maar heeft bezwaar tegen het tracé van het nieuwe snelle fietspad, omdat ondermeer een mooi zandpad verloren gaat, en het communicatieproces.

Lees meer: Weerstand vanuit Tynaarlo tegen Drents-Groningse fietssnelweg

De gemeenteraad moet nog instemmen met het besluit van het college. En ook daar klinkt enige kritiek. "We hebben in de gemeenteraad afgesproken dat we zuinig zouden zijn op onze zandpaden. Nu krijgen de zandpaden langs het Noord-Willemskanaal een dikke laag asfalt", reageert Casper Kloos van Leefbaar Tynaarlo. Hij krijgt hierbij steun van oppositiepartij VVD.

'Eerst een onderbouwd plan'

"De provincie lijkt een beetje dolende met het fietspad", zegt Gezinus Pieters van de VVD. "Eerst zou er geen vermenging van verkeer plaatsvinden, maar straks mogen aanwonenden en boeren ook met hun voertuigen van het fietspad gebruikmaken. Daarnaast worden verschillende termen gebruikt voor de snelle fietsverbinding. Laat de provincie eerst met een goed onderbouwd plan komen, waarin ook nut en noodzaak van de fietssnelweg worden aangegeven."

Snelle Assenaren

Dat gevoel leeft ook bij Kloos. "Wie gaan er gebruikmaken van het fietspad? Niet de inwoners van Vries en Eelde. Het is een pad voor 120 Assenaren met een snelle elektrische fiets die hiermee naar hun werk in Groningen rijden."
Toch gaat de fietssnelweg er gewoon komen, weet de fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo. "Het is een project van de provincie en Rijkswaterstaat. Dat kunnen we niet tegenhouden. Daarom moeten we gaan praten met de provincie, om onze punten duidelijk te maken. Of we als gemeente gaan meebetalen? Dat is voor ons nog geen gelopen koers."
[article:12886:Nog een aantal knelpunten bij aanleg fietssnelweg tussen Assen en Groningen]

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.