Afpersingszaak ex-leden No Surrender gaat verder voor Gerechtshof Leeuwarden

211101_nosurrender
Politie op de been voorafgaand aan de 'vingerknipzaak' in het gerechtshof in Leeuwarden © ANP
Het gerechtshof in Leeuwarden behandelt deze week de afpersingszaak van zes ex-leden van de (inmiddels verboden) motorclub No Surrender. De vijf mannen en vrouw van 31 tot 40 jaar uit Groningen en Eelde beroofden en mishandelden twee afvallige medeclubleden. Eén van hen belandde in het ziekenhuis.
Het hoger beroep zou voor de zomervakantie plaatsvinden, maar werd toen vanwege veiligheidsredenen uitgesteld. De bedoeling was dat deze zaak werd verplaatst naar een extra beveiligde rechtbank, zoals de Bunker in Amsterdam. Uiteindelijk is toch weer gekozen voor het gerechtshof in Leeuwarden.

Gelokt naar woning in Eelde

De rechtbank in Groningen veroordeelde dit vijftal in april 2019 tot celstraffen van vier tot bijna zes jaar. Twee verdachten werden vrijgesproken. De vijf die wel zijn veroordeeld lokten een motorclublid op 7 november 2016 's avonds naar de woning van de vrouw in Eelde. Hij werd daar toen flink mishandeld. Daarbij werd gedreigd met het afknippen van zijn vingers en het wegbranden van tattoos met een hete strijkbout.
De man werd vervolgens ontvoerd en gedwongen geld af te geven. Zijn ontvoerders moesten genoegen nemen met drugs, met een verkoopwaarde van vijfduizend euro. De man werd half ontkleed achtergelaten in een bos bij Glimmen. Hij belde aan bij een willekeurige woning. De bewoners schrokken van de toegetakelde man en belden de politie. Een tweede slachtoffer werd in dezelfde periode gedwongen vierduizend euro af te staan.

Ernstig fouten tijdens het verhoren

Tijdens de politieverhoren zijn door de rechercheurs ernstige fouten gemaakt, oordeelde de rechtbank eerder. De verhoren werden onder meer op gebrekkige wijze vastgelegd. Er werd onzorgvuldig met de pauzeknop omgesprongen, waardoor niet alle verhoren zijn opgenomen. Om die reden nam de rechtbank die verklaringen niet in het bewijs mee. Voor twee verdachten bleef hierdoor onvoldoende bewijs over om hen nog te kunnen veroordelen.

Nieuwe strafeisen

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste destijds tot acht jaar cel tegen dit groepje. Onder meer vanwege de onherstelbare fouten die in het onderzoek zijn gemaakt paste de rechtbank een strafkorting toe. Het OM ging in hoger beroep.
Gisteren verliep de aftrap van de zaak bij het gerechtshof zonder problemen. Vandaag zal, naar verwachting, de advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep) opnieuw de strafeisen bekendmaken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.