Bezorgdheid in Emmer raad om stijgende energielasten en toename energiearmoede

gasmeter
gasmeter © ANP/Koen van Weel
De forse stijging van de gas- en stroomtarieven gaat de energiearmoede alleen maar vergroten. Dat verwachten de Emmer raadsfracties Wakker Emmen, CDA en PvdA.
Zij vrezen dat een groeiende groep inwoners straks hun energierekening niet meer kunnen betalen. Daarom werd er tijdens de begrotingsvergadering van gisteravond gehamerd op aandacht daarvoor.

Nummer één

Volgens Dewy Leal (Wakker Emmen) verkeren veel gemeenten zoals Emmen nog in een opmerkelijke spagaat. "Het voelt niet goed dat we als gemeente volop moeten inzetten op verduurzaming in de vorm van windmolens en zonneparken, maar dat onze inwoners hier maar relatief weinig van terugzien."
Met als gevolg dat de energiearmoede steeds meer om zich heen grijpt, aldus Leal. "Emmen staat zelfs op nummer één in Drenthe als het aankomt op de meeste energiearmoede."

Eindjes aan elkaar knopen

Reden voor de PvdA om een motie in te dienen om energiecoaches actiever in te zetten en huishoudens uitvoerig te adviseren over energieverbruik en verduurzaming van woningen. Vooral huishoudens met een minimuminkomen kunnen die hulp gebruiken, denkt fractievoorzitter Anita Louwes. "Het is onvoorstelbaar dat mensen straks de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen vanwege deze energielasten."
Wethouder René van der Weide kon zich vinden in strekking van de motie van de PvdA. Hem leek het een goed idee toe om de dorpen en wijken in te gaan en het het gesprek met inwoners aan te gaan.
Andere zaken die voorbij kwamen tijdens de begrotingsvergadering:
  • Binnenkort gaat het definitieve ontwerp voor de centrumvernieuwing van Emmer-Compascuum richting het college, liet wethouder René van der Weide weten. In het dorp zelf wordt binnenkort een inloopbijeenkomst gehouden.
  • Bij het meldpunt voor slachtoffers van kindertoeslagenaffaire in de gemeente Emmen is de teller verder opgelopen naar 263. Ruim het dubbele van afgelopen voorjaar. Dewy Leal van Wakker Emmen stelde daar vragen over. Volgens wethouder Raymond Wanders heeft de gemeente tot nu toe een derde kunnen behandelen. Bij een vijftal gevallen is er kwijtschelding van de gemeentelijke lasten geweest.
  • Het CDA heeft voorgesteld om verkeersregelinstallaties in de gemeente Emmen te voorzien van regensensoren. Bij slecht weer krijgen fietsers sneller groen licht, is het achterliggende idee. De sensoren kunnen mensen stimuleren om sneller hun rijwiel te pakken. Ook 'illegaal' oversteken zal minder vaak voorkomen, verwacht fractievoorzitter René Wittendorp. Wethouder René van der Weide vond het idee sympathiek, maar plaatste wel praktische vraagtekens: "Bij slecht weer zijn er minder mensen op de fiets, lijkt me." Toch is hij bereid om er een onderzoek aan te wagen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl