Nieuwe woonwijk PBH-terrein Zuidlaren moet vooral betaalbaar worden

Albert Heijn op de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren
Albert Heijn op de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Het eisenplan voor de nieuwe woonwijk op de achterzijde van de Prins Bernardhoeve in Zuidlaren is positief ontvangen door de gemeenteraad van Tynaarlo. Wel plaatste de raad enkele kanttekeningen op het plan. De belangrijkste: er moeten vooral betaalbare woningen komen in de nieuwe wijk.
Enkele raadsleden opperden dat het 50/50 moest worden aan goedkope en dure woningen. Wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) was het hier niet mee eens. "Het plan duurt tien jaar, dus we moeten niet alles vooraf vastleggen. We moeten kijken naar de vraag die er op dat moment is en flexibel blijven. Dan moeten wij niet dit soort cijfers vast gaan leggen."
Dat flexibel blijven vonden enkele raadsleden lastig, zoals Edwin Hageman (VVD). "Als je het gaat opknippen, bent u dan niet bang dat het langer gaat duren. Dan komt er plan op plan wat besproken moet worden. Gaat het dan niet twintig jaar duren?" Kraaijenbrink blijft bij zijn standpunt en wil later bijsturen, maar benadrukt dat jongeren en starters hoog opgenomen zijn in het plan.

'Alle woonvormen moeten ruimte krijgen'

Naast de sociale huurwoningen, starterswoningen en huizen voor senioren, is er ruimte voor alle soorten woonvormen. Kraaijenbrink: "In het plan staat ook dat het een gemêleerde woonwijk moet worden. Dat kunnen naast koop- en huurwoningen ook tiny houses zijn of hofjes, als daar in de gemeente Tynaarlo vraag naar is."
Omdat de woonwijk in het Hunzedal komt te liggen, willen de architecten het groene karakter van de regio zo veel mogelijk behouden. Ook daar is de gemeenteraad het over eens. De wijk moet het groene karakter behouden. VVD Tynaarlo 'hoopt dat de verhuiswagens snel voor komen rijden', maar dat zal nog even duren. Naar verwachting start de bouw in het begin van 2024.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl