'Teleurstellend dat het mondkapje terugkomt in winkels'

mondkapjes
Winkeliers teleurgesteld over herinvoering mondkapjes © ANP/Hollandse Hoogte/Robin Utrecht
Teleurstelling overheerst bij winkeleigenaren en horecaondernemers in Emmen nu mondkapjes vanaf zaterdag weer verplicht zijn in winkels en nu de coronapas ook wordt ingevoerd op terrassen. Dat zegt centrummanager Laurens Meijer.
"Ondernemers vinden het teleurstellend dat het mondkapje terugkomt. Natuurlijk is er ook begrip vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen, maar toch vinden ze het jammer", zegt Meijer. "Je ziet met zo'n mondkapje gewoon elkaars mimiek niet meer, niet van je klant en de klant ziet het niet bij het personeel." Het winkelen wordt er onpersoonlijker van, wil de centrummanager maar zeggen.

Extra druk

"De horecaondernemers die ik gesproken heb, vinden het ook teleurstellend dat ze vanaf zaterdag ook QR-codes moeten scannen op hun terrassen. Ze zijn bang voor het onbegrip van klanten die niet gevaccineerd zijn en nu nog wel buiten konden zitten", legt Meijer uit. "Het moeten controleren op de coronapas legt ook weer extra druk op het personeel en de bezetting is al vrij krap."
"Los daarvan willen we iedereen het gevoel geven dat hij of zij welkom is in het centrum en met de verplichte coronapas wordt dat toch minder", voegt hij eraan toe.

Coronatoegangsbewijs

Het kabinet onderzoekt ook de mogelijkheid voor werkgevers om coronatoegangsbewijzen op de werkvloer in te voeren. "Dit wordt geen landelijke verplichting", nuanceert Sieger Dijkstra VNO-NCW MKB Noord. "Bedrijven die een coronatoegangsbewijs willen invoeren, krijgen die mogelijkheid als er een wetswijziging komt. Ik denk dat het goed is dat het niet algemeen verplicht wordt."
Er zijn situaties en bedrijven te bedenken waarbij het logisch is dat medewerkers hun coronatoegangsbewijs moeten tonen, vindt Dijkstra. "Bijvoorbeeld bij bedrijven waarbij publiek binnenkomt dat ook gecheckt wordt. In dat soort situaties zou het wellicht goed zijn dat het personeel zelf ook gecheckt wordt."

Wetswijziging

Er rust een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de werkgevers, benadrukt hij. "Je bent verantwoordelijk voor de veiligheid van de je medewerkers en daar kun je ook op aangesproken worden, zelfs in strafrechtelijke zin. Maar elk bedrijf zal uiteindelijk zelf de afweging moeten maken of het zijn personeel wil controleren op een coronapas."
Voorlopig is het nog niet aan de orde. Om het mogelijk te maken moet de wet gewijzigd worden en dat duurt zo'n vijf tot zes weken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl