Nieuwbouw De Nieuwe Veste Coevorden op beide locatie-opties even duur

Links: de huidige plek aan de Van Heeckerenlaan, rechts: bedrijventerrein Holwert-Midden
Links: de huidige plek aan de Van Heeckerenlaan, rechts: bedrijventerrein Holwert-Midden © RTV Drenthe
Een nieuw schoolgebouw voor De Nieuwe Veste op de huidige locatie aan de Van Heeckerenlaan kost net zoveel als nieuwbouw op bedrijventerrein Holwert-Midden: ruim 35 miljoen euro. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat werd uitgevoerd op verzoek van de gemeenteraad. Die bepaalt later dit jaar waar de nieuwe school komt te staan.
Het huidige gebouwencomplex aan de Van Heeckerenlaan is toe aan renovatie of vervanging. Dat heeft voornamelijk twee redenen: de grootte en de bruikbaarheid. Er worden veel ruimtes niet benut en het gebouw leent zich niet voor modern voortgezet onderwijs volgens de visie van De Nieuwe Veste.

Twee scenario's onderzocht

Daarom is er gekeken naar mogelijke oplossingen. Van alle scenario's die werden onderzocht, bleven er twee over: nieuwbouw op de huidige locatie en nieuwbouw op bedrijventerrein Holwert-Midden. Een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft nu onderzocht of beide locaties geschikt zijn én hoe duur nieuwbouw per locatie zal worden.

Ruim 35 miljoen euro

Uit dat laatste onderzoek, dat onder meer bestond uit bodemonderzoek, metingen en interviews met bedrijven, bleek dat zowel de Van Heeckerenlaan als Holwert-Midden geschikt is voor de plannen en dat de nieuwbouwkosten gelijk zullen zijn, namelijk ruim 35 miljoen euro.

Voordelen Holwert-Midden

Een groot voordeel van nieuwbouw op bedrijventerrein Holwert-Midden is dat De Nieuwe Veste haar lessen gewoon kan blijven geven op de huidige locatie tijdens de bouw van de nieuwe school. Voor de ruim 1250 leerlingen is het lastig om tijdelijk huisvesting te vinden, maar ook voor het onderbrengen van bijvoorbeeld machines voor techniekonderwijs is ruimte nodig.
Daarnaast kan de school in de toekomst op Holwert-Midden meer samenwerken met bedrijven. Die locatie bevindt zich vlak achter het station en maakt de school goed bereikbaar, wat ten goede kan komen aan de plannen voor een internationale Mbo-school.
Door die voordelen gaat de voorkeur van het college van burgemeester en wethouders uit naar een nieuw te bouwen scholengemeenschap op bedrijventerrein Holwert-Midden. Op 7 december vergadert de gemeenteraad over de uiteindelijke locatie voor de nieuwbouw van De Nieuwe Veste.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl