Verbreding Lorentzsluis geen 'prioriteit', directeur havenschap blijft positief

Positief is Jeroen van den Ende na de commissievergadering gisteren in de Tweede Kamer over het verbreden van de Lorentzsluis in de Afsluitdijk.
De directeur van Port of Zwolle, het gezamenlijke havenschap waar ook Meppel onder valt was gisteren in Den Haag aanwezig. "Er werd een motie ingediend en die is aangenomen. Veel partijen waren positief over de plannen," aldus Van den Ende.

Werkgelegenheid
Het gaat over het verbreden van de sluis bij Kornwerderzand. Dit levert veel werkgelegenheid op, ook in de regio Meppel. "Als de sluis wordt verbreed, levert dit drieduizend banen op," aldus Van den Ende.


Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur noemde tijdens de vergadering het project geen 'prioriteit', meldt de Volkskrant. Toch blijf Van den Ende positief. "Ik vond eigenlijk wel dat ze positief was en mee wilde denken over oplossingen."

Financiering
Het gaat dan vooral om de financiering. De verbreding van de sluis van 14 naar 25 meter kost 200 miljoen euro. Regionale overheden en bedrijven zijn bereid 73,5 miljoen in te leggen. Het Rijk wil niet meer dan 50 miljoen meebetalen, schrijft de Volkskrant. Dan blijft er een gat van 80 miljoen over. 


Positief
Ook gedeputeerde Henk Brink is positief. "De motie ligt er en de minister ziet het belang ook wel, dat weet ik zeker. Komend voorjaar moet er meer duidelijk worden over de mogelijkheden voor de verbreding. Het zou mooi zijn als er grotere schepen van Meppel naar de Noordzee kunnen varen."
Deel dit artikel: