Johan Derksen krijgt kritiek minister over homo-onvriendelijke uitspraken

Johan Derksen ligt onder vuur door zijn uitspraken over homo's in tv-programma Veronica Inside (Rechten: RTV Drenthe)
Johan Derksen ligt onder vuur door zijn uitspraken over homo's in tv-programma Veronica Inside (Rechten: RTV Drenthe)
De homo-onvriendelijke uitspraken van Johan Derksen in het programma Veronica Inside leiden tot reacties op hoog niveau. Minister Ingrid van Engelshoven vindt zijn uitspraken pijnlijk en wil met hem in debat.
Volgens Derksen moeten homo's ophouden met doen alsof het zo moeilijk is om uit de kast te komen. Van Engelshoven is er niet blij mee. "Kennelijk vindt Johan Derksen het buitengewoon grappig, maar het raakt mij. Hij doet er heel veel mensen pijn mee. Dat vind ik onnodig."
"Ik wil graag in debat met Derksen om te vragen waarom hij zich zo opstelt", vervolgt de minister. "Want snap je nou niet dat je mensen met je uitspraken kwetst en snap je nou niet dat je mensen hiermee niet helpt om uit de kast te komen? We hebben in Nederland helaas nog steeds de situatie dat we in de wet vinden dat iedereen gelijk is, maar dat heel veel mensen homoseksualiteit liever niet zien. Dat bevestigt hij, en dat vind ik ontzettend jammer. Ik hoop dat er een moment komt dat hij met mij het gesprek daarover aangaat.”

Voorbeeldfunctie

Van Engelshoven spreekt Derksen aan op zijn voorbeeldfunctie als commentator in een talkshow. "Ik vind het erg dat dit in Nederland gebeurt. Ik bekijk het ook vanuit het oogpunt van de 16-jarige jongen thuis op de bank, voetballiefhebber en twijfelt of hij uit de kast zal komen. En dan dit over zich heen krijgt, terwijl hij misschien moet kiezen tussen de liefde van zijn partner en de liefde van zijn ouders. Dat iemand dan dit soort uitspraken doet, vind ik te betreuren."
De minister treedt binnenkort in contact met de voetbalbond KNVB. "Ik wil graag de KNVB helpen, zodat alle homo's, lesbiennes en transgenders zich thuis voelen op het voetbalveld."

'Lompe opmerkingen'

Minister Ingrid van Engelshoven heeft terecht stelling genomen tegen de "lompe" opmerkingen van voetbalanalist Johan Derksen. Vicepremier Hugo de Jonge zei dat vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Het kabinet is er volgens hem niet om tv-programma's te recenseren, maar hij vindt wel dat het kabinet het voor homo's makkelijker moet maken om uit de kast te komen.

Godsvermogen voor mening

Johan Derksen wil niet reageren op de commotie die hij heeft veroorzaakt. "John de Mol van Talpa betaalt mij een godsvermogen om een mening te verkondigen in Veronica Inside. Dat doe ik daarom alleen daar."
Naar aanleiding van Derksens uitspraken schreven homo's en lesbiennes op sociale media over hoe moeilijk het vaak is om voor je seksuele geaardheid uit te komen. De discussie erover wordt gevoerd met de hashtag #SorryJohan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl