Binnensport en zwemscholen vinden verplichte corona QR-check onuitvoerbaar

Olhaco voorzitter Arnold Heerts
Voorzitter van volleybalvereniging Olhaco, Arnold Heerts, wil niet weer op slot © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
Zaalsportverenigingen zien het niet zitten om corona QR-codes te gaan scannen. Binnensportverenigingen moeten vanaf zaterdag verplicht de QR-code van spelers en bezoekers controleren. Niet alleen bij wedstrijden, maar ook bij trainingen.
Vooral verenigingen die veel zalen gebruiken en meerdere trainingsavonden hebben, staan voor een onmogelijke opdracht vinden ze. Datzelfde geldt voor kleine zwemscholen. Ze vragen zich onder meer af waar ze de vrijwilligers vandaan moeten halen.

'Wij willen blijven sporten'

"We gaan er alles aan doen om te kunnen blijven sporten. Maar hoe we deze onmogelijke opdracht gaan uitvoeren, hebben we nog niet helder", zegt voorzitter Arnold Heerts van de Hoogeveense volleybalclub Olhaco. In sporthal Trasselt, de thuisbasis en hoofdaccommodatie van Olhaco, is het logistiek tijdens wedstrijden nog wel te organiseren volgens de voorzitter. "Dat is altijd een hele zaterdag aaneengesloten van 10.00 uur tot 21.00 uur. Maar wij zijn daarnaast van maandag tot vrijdag grootgebruiker van andere Hoogeveense sporthallen en gymzalen voor de trainingen. Het Activum, Eduwiek, de Turnhal en nog een handvol kleine zaaltjes. En dan natuurlijk nog onze eigen Trasselt."
"Hoe moeten we dat gaan doen? Vind maar eens de mensen die al die scans willen gaan uitvoeren." Heerts oppert dat teams onderling elkaar maar moeten gaan controleren. Voor de zaterdagse wedstrijden denkt de voorzitter nog een beroep te kunnen doen op ouders en vrijwilligers, maar voor al die zaaltrainingen lukt dat zeker niet.
"Los van de bemensing", vervolgt Heerts, "wat als op zaterdag een uitspelend team zich aan de deur van Trasselt meldt en drie van de acht spelers hebben geen groene QR-code of willen hem niet laten zien? Die mogen dan dus niet naar binnen. Wat dan? Dan is het einde wedstrijd voor twee teams."

Extreem krom

Het enige lichtpuntje is volgens Heerts dat er een einde komt aan een heel kromme situatie tot nu toe. "In de sporthal mocht je zonder QR-code naar binnen maar in de kantine niet. Zo zat tijdens een wedstrijd van Heren 1 iedereen op de tribune schouder aan schouder en waren er bij een mini-toernooi driehonderd mensen in de zaal. Zonder code. Maar als één speler in de kantine een patatje ging halen moest de QR-code weer gecheckt worden, dat konden we echt niet uitleggen."

Zwemscholen flink in de knel

Ook kleine zwemscholen vinden de uitvoering van de corona QR-check onmogelijk. Brancheorganisaties in het zwemonderwijs en de zwembond hebben bij het kabinet aan de bel getrokken. Dat heeft effect gehad, want er is inmiddels iets veranderd. Voor zwemscholen, zwembaden en zwemwedstrijden geldt dat alleen zwemmers en bezoekers van 18 jaar of ouder de QR-code moeten laten zien (in de horeca van zwemaccommodaties iedereen boven de 13 jaar).
Maar ook dat is volgens Jeroen Jansen van zwemschool De Dolfijn in Assen-Oost een hele opgaaf. "Iedereen controleren was voor ons onmogelijk. Geen 18-plussers naar binnen kan ook niet, want ouders moeten de kinderen vaak helpen met omkleden. Gelukkig kan dat nu wel. We moeten de ouders als ze hun kinderen komen brengen, aan de deur checken. Maar wat als ze de kinderen weer op komen halen, moeten we ze dan ook controleren?", zucht Jansen.
Jansen moet zelf de QR-codes controleren, dus waarschijnlijk moeten de zwemlessen worden ingekort. Hij huurt een tijdslot van het bad en daar binnen moet alles gebeuren. Waarschijnlijk worden de lessen ingekort van 45 minuten naar een half uur. "Als het maar door kan gaan. Dit voorjaar waren we ook al drie maanden helemaal verplicht dicht. Die kinderen moeten leren zwemmen, we hebben een waterrijk land."

Buitensport zonder QR-code

Een coronatoegangsbewijs voor de amateursport in de buitenlucht is van de baan. Na druk vanuit de Tweede Kamer heeft het kabinet daar van af gezien. Sport Drenthe reageert deels opgelucht, maar voorziet nog steeds problemen voor Drentse sportclubs.
Directeur Mieke van Zijl van Sport Drenthe: "Ik ben deels blij. We hoopten dat de maatregel ingetrokken zou worden voor de hele sport. Voor de buitensport is dat nu gelukt, maar voor de binnensport nog niet. De bezwaren zoals belasting van vrijwilligers en uitsluiting gelden voor de gehele sport, daar willen we graag wat aan doen. Aan de andere kant, voor de buitensport liggen er nu weer wat meer mogelijkheden, maar ik kan me voorstellen dat de binnensport hier nog niet heel gelukkig mee is."
Binnensport en zwemscholen vinden verplichte corona QR-check onuitvoerbaar

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.