Drenthe volgende week mogelijk naar code donkerrood op risicokaart corona

Coronatest volwassene
Drenthe naar hoogste risico op coronakaart © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Drenthe gaat volgende week mogelijk van code rood naar donkerrood op de risicokaart van coronagevallen in Europa. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
In acht provincies in Nederland zijn zo veel mensen positief getest, dat ze deze week al uitkomen op het hoogste waarschuwingsniveau op de kaart van coronagevallen in Europa. Het gaat om Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Utrecht, Zuid-Holland, Friesland en Flevoland. Het is voor het eerst sinds eind juli dat delen van Nederland op het hoogste niveau komen te staan. Begin oktober was Nederland helemaal oranje, het een na laagste niveau.
De kaart wordt vastgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de organisatie waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken.

Limburg grootste brandhaard

Van de provincies is Limburg de grootste brandhaard. Daar zijn in de afgelopen twee weken 882 op elke 100.000 mensen positief getest, oftewel 1 op elke 113 Limburgers.
Daarna volgen Gelderland (afgerond 694 positieve tests op elke 100.000), Zeeland (661), Overijssel (648), Utrecht (586), Flevoland (583), Zuid-Holland (573), Friesland (550), Noord-Holland (447), Noord-Brabant (428), Drenthe (417) en Groningen (310).

Maatregelen

Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen. Zo zou Duitsland Nederland kunnen aanmerken als 'Hochrisikogebiet'. Als dat gebeurt, moeten mensen die in Nederland zijn geweest al voor vertrek hun komst online melden bij de Duitse overheid.
Ook moeten ze aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, dat ze onlangs negatief getest zijn, of dat ze net hersteld zijn van een besmetting.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl