Scheuring in PvdA-fractie, Smit en Rengers verder als Assen Centraal

Luc Rengers en Albert Smit
Albert Smit (r) en Luc Rengers zijn na een hoop ergernissen uit de PvdA-fractie gestapt © RTV Drenthe
Er is een scheuring ontstaan in de PvdA-fractie in Assen. De raadsleden Albert Smit (69) en Luc Rengers (71) zijn uit de partij gestapt en gaan verder als Assen Centraal. De onderlinge verstandhouding is volgens de twee dermate verstoord, dat ze niet langer binnen de fractie willen optreden.
"Ik wil mijn werk als volksvertegenwoordiger met plezier doen, en dat was al lange tijd niet meer zo", aldus Rengers. "Het was vooral ergernis, en dat wilden we niet nog langer laten duren. We hebben eerst netjes de begrotingsvergadering van gisteren afgewacht, en daarom vanmorgen ons besluit bekendgemaakt. Maar we liepen er al een tijdje mee rond."

Onwerkbaar

De twee opgestapte PvdA-raadsleden vinden dat er geen ruimte was voor minderheidsstandpunten binnen de vierkoppige fractie, terwijl ze toch regelmatig anders over zaken dachten. "Dat werd onwerkbaar", zegt Rengers. Smit spreekt van een 'toenemende ergernis'. "Het was al heel lang niet leuk meer. Al die jaren spanning die erop zat, dat was gewoon waardeloos. Ik heb me wel eens afgevraagd 'waar ben ik mee bezig?'"
PvdA-fractievoorzitter Cindy Vorselman heeft 'een dubbel gevoel' over het besluit van beide mannen. "Aan de ene kant is het jammer, maar het is hun keuze. Vannacht na de begrotingsvergadering hebben ze het ons medegedeeld."
Vorselman herkent zich niet in de beschuldiging dat er geen ruimte was voor een minderheidsstandpunt. "We zaten wel eens van verschillende kanten in bepaalde kwesties, maar kwamen dan toch vaak tot één standpunt. Ik probeerde als fractievoorzitter toch de verbinding te zoeken, en dan met een gezamenlijk standpunt te komen. Om te spreken van fractiediscipline... zo voelde het in elk geval niet voor mij."

Ongelukkig uit startblokken

De raadsfractie van de PvdA kwam in Assen al zeer ongelukkig uit de startblokken. Er was voorafgaand aan de verkiezingen van 2018 eerst gedoe rond de lijsttrekkersverkiezing. Nieuwkomer Natasja Lubbers won de strijd om het leiderschap, waaraan ook toenmalig PvdA-wethouder Albert Smit meedeed, en nog twee andere kandidaten.
Vervolgens ontstond er trammelant over de kandidatenlijst, waar Smit eerst niet op zou komen te staan, maar later onder druk van de leden toch onderaan de lijst terecht kwam. Smit ging campagne voor zichzelf voeren en werd in maart 2018 uiteindelijk toch weer met voorkeurstemmen gekozen, en dat gold ook voor PvdA-raadslid Luc Rengers. De tweede PvdA-kandidaat op de lijst, toenmalig fractievoorzitter Martin Sagel, was daar zo boos en teleurgesteld over, en stapte toen direct al op.

Chemie ontbrak

De PvdA viel bij de formatie in Assen buiten de boot, en dat is historisch. Maar de onderhandelende collegepartijen zaten duidelijk ook niet te wachten op een partij met interne strubbelingen. Zo belandde de PvdA in Assen in de oppositie.
De nieuwe fractievoorzitter Lubbers gaf na drie maanden het stokje als fractieleider al over, omdat het binnen de fractie met Rengers en Smit niet echt boterde. Raadslid Vorselman nam de functie over. Kort daarna stapte Lubbers als raadslid op bij de PvdA. Harriët van Es, die ook al eerder voor de PvdA in de raad zat, vulde de vierde zetel in. Maar een hecht team werd de fractie nooit. "De chemie ontbrak", zeggen Smit en Rengers zelf ook in een verklaring.
Saillant detail is dat de Asser PvdA-afdeling druk bezig is met een nieuwe kandidatenlijst voor de komende verkiezingen, en daar staan Smit en Rengers niet op. Dat hoorden ze vorige week zondag. Volgens Rengers heeft dat niets te maken met het plotselinge besluit, dat ze nu ineens uit fractie zijn gestapt. "We waren dit al langer van plan, voordat we hoorden dat we niet op de concept-kandidatenlijst zouden staan."
(verhaal gaat verder onder de foto)
Raad Assen
Luc Rengers en Albert Smit (rechts op foto) zaten gisteren nog als PvdA-raadslid de begrotingsbehandeling uit © RTV Drenthe / Margriet Benak

Ook bedankt als PvdA-lid

Smit en Rengers zijn niet alleen uit de raadsfractie gestapt, ze hebben ook meteen bedankt als PvdA-lid. Smit was 49 jaar lid van de PvdA, Rengers 34 jaar. "Je kunt niet politiek actief zijn voor een andere lokale partij, en dan lid blijven van de PvdA. En we hebben ook het gevoel dat we als oud vuil aan de kant zijn gezet, en dat al voor de tweede keer", zegt Rengers.
Beide mannen kwamen in 2018 tegen hun zin op een onverkiesbare plek terecht, omdat de partij wilde verjongen. Dat is nu ook de reden dat ze niet op de nieuwe concept-kandidatenlijst voorkomen, zo heeft Smit te horen gekregen. Hij had zelf graag doorgewild, maar tot zijn spijt maakt de afdeling een andere keuze. "Ik voel me gewoon niet gewaardeerd. Het geeft me energie om met het belang van de stad bezig te zijn."

Meedoen met Assen Centraal?

Of beide mannen met de komende raadsverkiezingen ook verder gaan met Assen Centraal, en de strijd aangaan met de PvdA, is niet uitgesloten. Al noemt Smit het wel 'prematuur'. "We gaan eerst netjes als volksvertegenwoordigers de boel uitdienen tot aan de verkiezingen, maar we sluiten het niet uit. Dat is afhankelijk van de reacties op onze stap. En of we voldoende steun kunnen krijgen, en een goede lijst kunnen maken", zeggen beide mannen.
"Maar volksvertegenwoordiger zijn is mijn lust en mijn leven", aldus Rengers. Hij zit vanaf 2002 voor de PvdA in de Asser gemeenteraad. Smit was van 2010 tot 2018 wethouder in Assen, daarvoor zat hij anderhalf jaar in de raad als fractievoorzitter.

Vorselman PvdA-lijsttrekker

Hoeveel schade de PvdA oploopt door de stap van beide mannen, vindt PvdA-fractievoorzitter Vorselman lastig te zeggen. "Ik heb echt geen flauw idee. Er komen straks verkiezingen, en er komt een nieuwe lijst, en dan is het woord aan de kiezer en die heeft altijd gelijk." Vorselman is de beoogd lijsttrekker, dat wil ze wel bevestigen. Wie er verder op de PvdA-lijst staan, kan ze nog niet zeggen. "Dat is aan het PvdA-afdelingsbestuur om dat bekend bekend te maken."
Ze vindt het wel jammer dat er nu toch 'weer gedoe' is. "Maar ik heb liever dat het nu is, dan vlak voor de verkiezingen." Of ze ook bang is voor zware concurrentie van Assen Centraal - mochten Smit en Rengers met die partij straks meedoen aan de verkiezingen - daar durft ze nog niks over te zeggen. "Het is aan hen om te kijken wat ze willen doen. Beide mannen hebben natuurlijk wel hun sporen verdiend binnen de lokale politiek, en het is aan ons om als PvdA met een goede lijst te komen en een goede uitslag te krijgen op 16 maart", besluit Vorselman strijdvaardig.

In strijd met erecode

Asser PvdA-afdelingsvoorzitter Vincent Slagt vindt het 'erg jammer en zeer teleurstellend' dat raadsleden Smit en Rengers bij de PvdA zijn opgestapt. "Dat het niet optimaal verloopt, dat zie je. Maar dit is wel een hele grote stap. Het is altijd lastig als mensen botsen. Jammer dat ze er niet in een goed gesprek uitgekomen zijn, en dat ze nu de twee raadszetels van de PvdA meenemen."
Volgens Slagt handelen Smit en Rengers daarmee in strijd met de erecode, waarvoor ze als kandidaat-raadslid getekend hebben. "Ik weet dat ze met voorkeurstemmen gekozen zijn, en wettelijk staan ze in hun recht, maar binnen de PvdA zijn er afspraken over, en je tekent een erecode. Helaas houden zij zich er niet aan."

'Niet beste periode'

Slagt kent de 'valse start', die de raadsfractie in 2018 maakte. "Dit is niet de beste periode geweest. Gedoe is nooit prettig. Er waren veel spanningen. Je hoopt toch altijd een zo goed mogelijk team te vormen, maar als mensen dan boos en teleurgesteld zijn, dat is lastig en vervelend." De PvdA-afdelingsvoorzitter wil niet vooruitlopen op het eventueel meedoen van Smit en Rengers met de partij Assen Centraal aan de raadsverkiezingen. "Dat is hun keuze. We wachten dat af. Wij zijn bezig met een goede lijst."
Hoe die PvdA-lijst eruit komt te zien, wil Slagt niet zeggen. Hij bevestigt dat Vorselman beoogd lijsttrekker is, en dat Smit en Rengers niet op de voorlopige kandidatenlijst staan. "In de loop van vandaag krijgen de leden als eerste de concept-kandidatenlijst. Op 24 november komt de lijst naar buiten, want er kan in de tussentijd nog van alles veranderen", zegt Slagt.

Voorlopige PvdA-kandidaten

Inmiddels is de voorlopige kandidatenlijst in handen gekomen van RTV Drenthe. Na beoogd lijstaanvoerder Cindy Vorselman volgen de nieuwkomers Willard Bouwmeester (29) op plek 2, Omar Saleh Omar op 3, en op nummer 4 is Pirmin Rengers te vinden, de zoon van Luc Rengers. Op 5 staat ook een nieuwkomer, dat is Sytze Bakker, en Geert Jan van Halen die al eerder in de raad zat, staat op 6.
De Asser PvdA-kandidatenlijst wordt op 24 november definitief vastgesteld door de leden. Oud-wethouder Gerrit Eerland is dit keer lijstduwer op de lijst. Eerland zet zich al jaren in voor de werkgroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu.
De opgestapte PvdA-raadsleden Rengers en Smit vinden de keuze voor Eerland 'zeer dubieus'. "Als je als partij zo graag verjonging wilt, dan snappen wij niet dat Gerrit Eerland op de PvdA-kandidatenlijst staat, want die is stukken ouder dan wij", zeggen ze verbitterd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl