Kabinet verlengt NAVO-missie: militairen uit Havelte in 2023 opnieuw naar Litouwen

tank
In Litouwen wordt geoefend met een Leopard 2A6-gevechtstank © Ministerie van Defensie
Militairen uit Havelte gaan in 2023 opnieuw op missie naar Litouwen. Het demissionaire kabinet maakte vandaag bekend de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie met drie jaar te verlengen tot eind december 2024.
Ook zullen er maximaal tachtig Nederlandse militairen extra gaan meedoen aan de multinationale troepenmacht, schrijven de ministers Henk Kamp van Defensie en Ben Knapen van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
Nederland doet al sinds 2017 mee aan deze missie, met 270 militairen. De Nederlandse bijdrage zou eind van dit jaar aflopen. Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade van de Johannes Post Kazerne in Havelte zijn op dit moment weer in Litouwen. Eind dit jaar keren ze terug naar Nederland. Volgend jaar vertrekt een brigade uit Oirschot naar Litouwen, waarna het in 2023 weer de beurt is aan de Drentse militairen.
De NAVO-militairen zijn in de Baltische staat gestationeerd om de bevolking te beschermen en grote buur Rusland af te schrikken. Moskou keert zich 'steeds meer af van de internationale rechtsorde en de bestaande veiligheidsordening in Europa', schrijven de ministers. Rusland breidt onder meer zijn krijgsmacht uit en is bezig die te moderniseren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl