Grootste islamitische begraafplaats West-Europa mogelijk in Zuidlaren

Zuidlaren krijgt mogelijk de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa. Dat wil de stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland (BIBIN).
De begraafplaats moet 5.400 vierkante meter groot worden, zodat er uiteindelijk plaats is voor 1.400 moslimgraven. Ter vergelijking: de officiële grootte van een voetbalveld is 7.140 vierkante meter. BIBIN is al jarenlang in gesprek met de eigenaar van particuliere begraafplaats Lits-de-Fenix aan de Annerweg, om dat terrein over te nemen.

'Binnenkort rond'

In het Dagblad van het Noorden zegt stichtingsvoorzitter Hamed Amrino bijna rond te zijn met eigenaar Floor van Randen van Lits-de-Fenix. "Natuurlijk zijn we pas echt eigenaar als we betaald hebben. Ik verwacht dat we heel binnenkort rond zijn", zegt Amrino.
Er is volgens Amrino veel behoefte aan een begraafplaats speciaal voor moslims in het Noorden. "Er zijn nu al mensen die zich alvast hebben aangemeld voor een plek. Bij veel mensen merk je dat ze het liefst dicht bij huis begraven willen worden en dat is hier in Nederland", aldus Amrino.

'Niets nieuws'

In 2017 zei BIBIN ook al bijna rond te zijn met Van Randen over een overname, maar die sprak dat toen tegen. Er werd toen met name nog gediscussieerd over de toekomst van de graven die er nu nog liggen. In principe is er op een islamitische begraafplaats namelijk geen plek voor niet-moslims. Ook nu laat Van Randen weten dat de situatie van zijn kant nog onveranderd is. "Ze hebben nog niet betaald, dus op zich is er niets nieuws ten opzichte van vorig jaar."
Lees meer: Zuidlaren krijgt misschien toch een islamitische begraafplaats​
Eeuwige rust
Islamitische begraafplaatsen verschillen van andere begraafplaatsen, omdat moslims een eeuwigdurende rustplaats wensen en niet tussen niet-moslims begraven mogen worden. Ook worden de overledenen met hun hoofd in de richting van Mekka gelegd. Graven in Nederland worden over het algemeen na enkele decennia geruimd en dat gaat in tegen de Islamitische principes in.
De gemeente Tynaarlo liet eerder al weten geen bezwaren te hebben tegen de plannen van BIBIN. De islamitische stichting wil uiterlijk eind 2019 de eerste moslims in Zuidlaren kunnen begraven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl