Werkstraf voor verduisteren erfenisgeld ex-stiefdochter

Veroordeling voor verduistering erfenis (Rechten: Pixabay)
Veroordeling voor verduistering erfenis (Rechten: Pixabay)
Een 44-jarige man uit Assen is voor het verduisteren van het erfenisgeld van zijn (ex-)stiefdochter veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De erfenis was afkomstig van een man die in 1999 in Oude Pekela na een burenruzie werd doodgeschoten.
De Assenaar trouwde met de weduwe van de Pekelder en beheerde de financiën in de periode van 2010 tot 2015. Daarna scheidde het stel. De dochter ontdekte in 2016 dat haar erfenis was verdwenen en deed aangifte.

Celstraf

De zaak werd in maart al inhoudelijk behandeld. De officier eiste destijds drie maanden cel. De rechter stelde echter de zaak uit, omdat de ex-vrouw van de Assenaar te horen over de overboekingen. De man zei dat dit met haar toestemming was gebeurd.

Schulden

De Assenaar had schulden, omdat zijn bedrijf op het randje van een faillissement stond. Om dat te redden zou het geld zijn overgeboekt. De ex-vrouw werd hierover bij de rechter-commissaris gehoord.

Wist van niets

Maar zij wist niets van de overboekingen, zei ze tijdens het verhoor. De officier vond nu dat het tijdsverloop een rol ging spelen en veranderde de eis in een werkstraf van 80 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Verduistering bewezen

De rechter noemde het een ‘langslepende kwestie, met alleen maar verliezers’. Hij vond verduistering bewezen, omdat de Assenaar rechtstreeks het geld naar zijn eigen rekening boekte. Bovendien is de man eerder voor een vergelijkbaar vergrijp veroordeeld.

Terugbetalen

Een celstraf achtte de rechter ook niet meer op zijn plaats en hij nam de eis van de officier over. De verdwenen 24.000 euro moet de Assenaar terugbetalen. Met daarbovenop 500 euro aan smartengeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl