'Er moet een wijkgerichte aanpak voor verduurzaming komen'

Woningbouw Nieuwbouw Woning Huis Bouwen
Woningbouw Nieuwbouw Woning Huis Bouwen © ANP / Hollandse Hoogte / Lex van Lieshout
Gemeenten moeten met wijkgerichte plannen komen om huizen te verduurzamen. Om dit te realiseren, hebben gemeenten en woningcorporaties wel financiële middelen nodig. Dat zegt het stedennetwerk G40, een samenwerkingsverband van de 40 grootste gemeenten in Nederland waar Assen en Emmen onder vallen.
De Asser wethouder Karin Dekker, verantwoordelijk voor het thema duurzaamheid in de G40, zegt dat zo'n wijkgerichte aanpak eventuele kosten veel makkelijker kan drukken.
Dat staat allemaal te lezen in een brief van de G40 aan de Tweede Kamer. Ook doet Dekker de oproep dat mensen die willen verduurzamen en daar misschien niet uitkomen, niet aan zijn of haar lot overgelaten moet worden. Een wijkgerichte aanpakt zorgt volgens haar voor meer draagvlak. Ook moeten gemeenten afspraken maken met mensen die woningen huren om te verduurzamen.
Naast de G40 gemeenten tekenden ook de Woonbond en de branchevereniging van woningcorporaties de brief. Zij vinden dat er fors op de energietransitie moet worden ingezet. "Alleen dan blijven de klimaatambities in beeld, kunnen kansen worden benut als bijvoorbeeld gasnetten aan vervanging toe zijn en kunnen de woonlasten van bewoners binnen de perken blijven", zegt Dekker.

Hoge gasprijs

"De hoge gasprijzen van dit moment tonen aan hoe kwetsbaar huishoudens in slecht geïsoleerde woningen zijn. Het kabinet heeft onlangs maatregelen aangekondigd om de nood iets te verzachten. Wat echt nodig is, is een structurele aanpak om minder afhankelijk te worden van aardgas", vult Dekker, aan. Maar voor die wijkgerichte aanpak is wel extra geld nodig.
Op 15 november praat de Tweede Kamer over de begroting van het onderwerp 'Wonen'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl