Vakbonden hebben spijt van actie met luchtbuksen

Met twee luchtbuksen wilden de bonden hun actie symboliek geven (Rechten: RTV Drenthe)
Met twee luchtbuksen wilden de bonden hun actie symboliek geven (Rechten: RTV Drenthe)
Vakbonden FNV en CNV betuigen spijt aan de inwoners van Hoogeveen over de demonstratie waarbij twee luchtbuksen werden getoond. Dat gebeurde afgelopen donderdag toen de bonden actie voerden voor een betere cao Metalektro.
"Wij realiseren ons juist vanwege alle commotie dat het beter zou zijn geweest als we voor een ander actiemiddel hadden gekozen. Het spijt ons dat burgers van Hoogeveen hier aanstoot aan hebben genomen", zo verklaart bestuurder Marijke Eggengoor van FNV Metaal.

Verontwaardiging

Tijdens de demonstratie werden twee - volgens de vakbonden ongeladen - luchtbuksen omhoog gehouden. Met vuurwerk werden knallen van de wapens nagebootst. Daarmee wilde de vakbond symboliseren dat de werknemers in de metaalsector 'in de vuurlinie' staan. Ondernemers en politici reageerden verontwaardigd op de actie.

Lees meer: Klok na waarschuwingsschoten vakbonden: Gaan ze ons straks doodschieten?

Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen heeft het Openbaar Ministerie gevraagd onderzoek te doen naar de vakbondsdemonstratie. "Demonstreren zonder vooraf daarvoor een vergunning aan te vragen, kan niet. Het gebruik van luchtbuksen in de openbare ruimte is al helemaal ontoelaatbaar", zei de burgemeester tegen Radio Drenthe.

'Afstand van de vorm'

Voor het in het openbaar dragen van wapens moet een ontheffing zijn aangevraagd. Dat was niet gebeurd. De bonden erkennen nu dus fout te zijn geweest in de keuze van de wapens voor een actie. Eggengoor: "De beeldvorming die hierdoor is ontstaan, is verkeerd en wij hebben dit niet voorzien. Wij willen hierbij dan ook afstand nemen van de gekozen vorm."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl