'Drenthe is Europese sportregio geworden dankzij naoberschap'

"De onderscheiding van Drenthe als Europese Sportregio 2019 hebben we te danken aan het naoberschap in de provincie." Dat zegt programmamanager Hans Derks van Drenthe Beweegt.
"Ik kreeg ook in de loop van het proces helder dat het gaat om samenwerking en daar zijn we in Drenthe echt goed in", vertelt Derks, die gisteren in Brussel te horen kreeg dat de Europese sporttitel binnen is. Het is een onderscheiding voor de gezamenlijke aanpak van provincie en de twaalf gemeenten, maar ook vooral voor het werk van burgers. 

Vrijwilligers Annen
Bij de uitreiking werd een voorbeeld genoemd uit Annen. "We zijn daar met de Europese delegatie eerder dit jaar geweest. Die mensen zagen meer dan ik zelf had bedacht. Ze zagen hoe vrijwilligers van de voetbalvereniging en de tennisvereniging bezig waren met onderhoud. Dat hadden ze bij de concurrentie niet."

In andere landen zeggen ze dat mensen niets voor anderen doen, tenzij ze er zelf beter van worden. Dat is in Drenthe echt anders.
Hans Derks, programmamanager Drenthe Beweegt

Drenthe moest het bij de uitverkiezing opnemen tegen regio's uit Spanje, Italië en Oost-Europese landen. "De mensen uit de delegatie zeiden dat ze zoveel inzet niet kennen. Ze vertelden dat je bij hen echt niet iets voor iemand anders doet, tenzij je er persoonlijk ook beter van wordt. Dat was heel opvallend."

Eerder vertelde Derks in het RTV Drenthe-radioprogramma Cassata dat Drenthe landelijk bekend staat om zijn inzet. Een sportevenement in Brabant had moeite om de organisatie rond te krijgen. "We zijn toen met een bus vrijwilligers uit Drenthe afgereisd om de mensen daar te helpen. Wij vinden dat leuk."

Feest op 18 januari
Derks wil dat alle Drenten gaan merken dat we de onderscheiding van de EU op zak hebben. "Dat begint 18 januari op de TT-baan, toch een beetje het hart van de sport in Drenthe. Daar is iedereen welkom. We luidden het nieuwe jaar in en daar gaan we ook vertellen wat jullie het komend jaar kunnen verwachten.

"Het idee is dat er voor iedere Drent, voor elk huisnummer een soort aanbod komt om met ons in beweging te komen. Zo hopen we dat we komend jaar hiermee allemaal een stapje extra doen."