Wat vind jij: We moeten praktisch opgeleiden meer waarderen

spoorwerker
Praktisch opgeleiden moeten beter gewaardeerd worden © ANP/Sem van der Wal
Lager opgeleide Nederlanders zijn er in de afgelopen twee jaar minder vaak in salaris op vooruit gegaan dan hoger opgeleiden. Ze kwamen door de coronacrisis bovendien relatief vaker onder financiële druk te staan, blijkt uit onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit en Intermediair.
Volgens onderzoeksleider Jaap van Muijen is dat een zorgelijke ontwikkeling in tijden van almaar stijgende huizenprijzen en oplopende energierekeningen. "Als lager opgeleide ben je steeds vaker de pineut."
Uit de enquête onder ruim 30.000 mensen kwam naar voren dat 62 procent van alle werkenden met een HBO- of universitaire opleiding tussen 2019 en 2021 een salarisverhoging kregen. Bij lager opgeleide werknemers gaf 44 procent aan dat het salaris omhoog was gegaan.
"Dit betekent dat er steeds meer huishoudens zijn die, al werken ze met z'n tweeën, niet voldoende geld hebben om te kunnen wonen of te leven", zegt Van Muijen "En het gaat vaak om praktisch opgeleide mensen. Dat is wel de kurk waar de samenleving op drijft."

Wat vind jij?

Moeten mensen met een praktische opleiding meer gewaardeerd en beter beloond worden?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl