Provincie wijzigt inkoop zonnepanelen van clusterbommenfabrikant niet

De zonnepanelen van het gewraakte bedrijf Hanwha liggen inmiddels op 26 Drentse en Groningse basisscholen (Rechten: Marjolein Knol / RTV Drenthe)
De zonnepanelen van het gewraakte bedrijf Hanwha liggen inmiddels op 26 Drentse en Groningse basisscholen (Rechten: Marjolein Knol / RTV Drenthe)
De provincie Drenthe gaat de inkoop van zonnepanelen van het merk Q-cells niet stopzetten. Uit onderzoek van RTV Drenthe en Follow The Money blijkt dat de panelen worden gemaakt door een bedrijf dat ook clusterbommen maakt.
Volgens Gedeputeerde Staten stond
op het moment dat de inkoopovereenkomst is aangegaan niet op de zwarte lijst die de Autoriteit Financiële Markten en investeerders doorgaans hanteren. "De inkoop is volgens de regels gegaan. Wij zien daarom geen reden om inbreuk te maken op de lopende situatie", zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra.
Clusterbommen zijn wapens die tot doel hebben veel burgerslachtoffers te maken in een oorlog. Een clusterbom is een door een vliegtuig afgeworpen bom, granaat of raket, die vervolgens tientallen of honderden kleinere bommen uitstrooit. Daardoor kan een gebied geraakt worden ter grootte van een aantal voetbalvelden. Deze bom is dan ook niet gemaakt om goed te mikken. Integendeel. De bom moet zoveel mogelijk slachtoffers maken. Daarom is het bijvoorbeeld voor Nederlandse banken en pensioenfondsen verboden te investeren in bedrijven als Hanwha.

Situatie ongewenst

Het college van GS schrijft aan Provinciale Staten: "Wij zijn erg geschrokken van het feit dat de fabrikant van de zonnepanelen in verband wordt gebracht met de productie van clusterbommen. Het mag duidelijk zijn dat het produceren van clustermunitie ook naar onze maatstaven verwerpelijk is. Vorige week bleek dat Q-Cells onderdeel is van de Hanwha-holding, waaronder ook een bedrijf opereert dat clustermunitie produceert. Het college vindt deze onderlinge verwevenheid van de bedrijven zeer ongewenst."

Wat hebben de provincies hiermee te maken?

Duizenden inwoners van Drenthe en Groningen kregen afgelopen jaar een brief van hun gemeente met de vraag of ze mee willen doen aan de zonnepanelenactie van 'SLIM wonen met energie'. Die organiseert in opdracht van de provincie Drenthe en de Groningse gemeenten een collectieve inkoopactie van zonnepanelen en zonneboilers.
Met deze actie krijgen klanten de keuze uit drie soorten zonnepanelen: goed, beter, best. Q-Cells blijkt veruit het meest gekozen merk. In Groningen kreeg SLIM wonen met energie tot nu toe 378 opdrachten om zonnepanelen van Q-Cells te plaatsen; in Drenthe 330.

Niet stoppen, wel extra alternatief

Afgelopen maandag heeft gedeputeerde Tjisse Stelpstra daarom een gesprek gevoerd met onder meer Slim Wonen. Daaruit bleek dat de bedrijven ook onaangenaam verrast waren door het nieuws. Met de betrokken partijen is volgens GS afgesproken dat bij het vervolg van deze inkoopactie een extra alternatief voor de zonnepanelen zal worden aangeboden.
De provincie Groningen zei vorige week al strengere subsidievoorwaarden te gaan stellen aan bedrijven die werken met zonnepanelen. "Je wilt daar gewoon geen link mee hebben", zei gedeputeerde Nienke Homan tegen RTV Noord. "Ik vind dat wij daar afstand van moeten nemen. We gaan nu de koppen bij elkaar steken om te bekijken hoe we dit nu het best vast kunnen laten leggen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.