Assen discussieert over het basisinkomen

Assen moet een proef doen met het basisinkomen. Daarover discussieerde de gemeenteraad gisteravond.
Het gesprek is op initiatief van Vereniging Basisinkomen. Landelijke voorzitter Alexander de Roo sprak in Assen.


In 2015 probeerde een werkgroep in Assen al een proef met een basisinkomen op de agenda te krijgen. Toen werd er een ludieke actie op poten gezet, met een stand voor het gemeentehuis. De discussie is er destijds niet gekomen.

Bij een basisinkomen krijgt elke inwoner een gegarandeerd inkomen van de overheid, ongeacht welke inkomsten hij of zij heeft.

Volgens Vereniging Basisinkomen wordt iedereen met het basisinkomen erkend als volwaardig burger. Dat zou leiden tot meer saamhorigheid in de samenleving en ook het zelfrespect van de gemiddelde burger zou erdoor toenemen.

Reacties boven verwachting
Niet de hele raad was aanwezig bij de discussie, maar Hans van de Berg van de werkgroep in Assen is toch positief. "Volgens mij valt het idee van een basisinkomen goed in de raad. Ik had het idee dat zelfs de VVD wel positief was. De reacties waren echt boven verwachting", zegt van de Berg. 

De vraag is nu alleen: hoe nu verder? "Er zullen nog wat zaken in Den Haag geregeld moeten worden en dan kan er misschien op termijn een concreet voorstel naar de raad", aldus van de Berg.
Meer over dit onderwerp:
basisinkomen Assen gemeente Assen
Deel dit artikel: