Corona: Drenthe uitzondering in donkerrood Nederland

coronatester in beschermende kleding
Steeds meer Drenten worden positief getest © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Nederland kleurt vanaf vandaag grotendeels donkerrood op de Europese waarschuwingskaart voor corona. Alleen Drenthe en Groningen zitten nog onder het hoogste Europese waarschuwingsniveau.
Tot vandaag hadden Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht het hoogste waarschuwingsniveau op de kaart van coronagevallen in Europa. Daar komen vanwege het hoge aantal positieve tests Flevoland, Friesland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland bij.
De Europese gezondheidsdienst ECDC begon ruim een jaar geleden met de kaarten. Het is voor het eerst dat zo veel Nederlandse provincies op het hoogste niveau staan.

Grootste brandhaard

Limburg blijft de grootste brandhaard. In de afgelopen twee kalenderweken, de periode waar het ECDC naar kijkt, zijn daar 11.653 inwoners positief getest. Dat komt neer op 1043 nieuwe gevallen op elke 100.000 mensen, oftewel 1 op elke 96 Limburgers.
Flevoland is de snelste stijger. Daar waren in de afgelopen twee kalenderweken iets minder dan 3100 positieve tests, een stijging van ruim 55 procent ten opzichte van de kaart van vorige week. In Overijssel steeg het aantal positieve tests het langzaamst, met ongeveer 25 procent.
Het ECDC, de organisatie waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is, kijkt voor de kaarten naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Aantal positieve testen stijgt in Drenthe

Hoewel Drenthe nog rood kleurt op het de Europese waarschuwingskaart, is het aantal coronabesmettingen in de afgelopen twee weken wel sterk toegenomen. In de afgelopen vier dagen werden boven de tweehonderd inwoners per dag positief getest.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl