Jan Fieten (61) uit Koekange bouwt unieke kippenhokken als 'medicijn' tegen Parkinson

Jan Fieten bouwt unieke kippenhokken om Parkinson te bestrijden.
Jan Fieten bouwt unieke kippenhokken om Parkinson te bestrijden. © RTV Drenthe
Sinds april 2016 lijdt de 61-jarige Jan Fieten uit Koekange aan de ziekte van Parkinson. Ruim een jaar geleden moest hij daardoor noodgedwongen stoppen met zijn werk als metselaar. Om toch lekker bezig te blijven in dat vak, bouwt hij nu kippenhokken. "Het is voor mij eigenlijk bezigheidstherapie", vertelt hij. "Ik ben dit begonnen om bezig te zijn, en om niet stil te zitten. Want stilzitten is bij Parkinson heel snel achteruitgang."
De kippenhokken van Fieten zijn geen gewone kippenhokken. Zo bouwde hij ook al een pipowagen, een volkswagenbusje en een bakfiets voor de kippetjes. "Ik hou niet zo van standaard", verklaart hij zijn bijzondere hobby. "Mensen vragen wel eens: 'Waar haal je die ideeën weg?' Dan zeg ik: ik gebruik gele pilletjes, daar haal ik mijn fantasie uit", vertelt Jan Fieten met een knipoog.

Een schaalmodel van zijn eigen woning

De laatste tijd werkt Jan aan een schaalmodel van zijn eigen woning. Precisiewerk, en dat is niet altijd makkelijk met een ziekte als Parkinson. "Mijn ogen zien wel wat ik moet doen, en mijn hersenen weten het ook wel. Maar de connectie met mijn handen: dat lukt niet altijd meer. En dat is wel eens frustrerend."
Fieten vindt het erg belangrijk om te laten zien hoe hij omgaat met zijn ziekte. Want daar is niet altijd begrip voor, merkt hij. "Als je tegen iemand vertelt dat je Parkinson hebt, reageren ze met: maar je trilt helemaal niet. Maar Parkinson heeft zoveel gezichten. Het lichaam wordt gewoon minder, de kracht neemt af."
Fieten blijft de ziekte dapper 'bestrijden' met zijn hobby. Als dit hok over een paar weken klaar is, zet hij 'm weer te koop. Net als de andere hokken. En dan op naar het volgende unieke exemplaar.
Parkinson-patiënt bouwt unieke kippenhokken als medicijn tegen ziekte

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl