Schoonebeker die erfenis tante verduisterde moet familie terugbetalen

rechtbank_Assen_stockfoto_wetboeken
Schoonebeker veroordeeld voor verduisteren erfenis tante © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een 54-jarige man uit Schoonebeek is veroordeeld voor het verduisteren van ruim 155.000 euro van zijn overleden tante. Die erfenis beheerde hij als executeur testamentair voor de familie, die er zeven jaar na haar overlijden achter kwam dat de rekening leeg was.
De rechtbank in Assen heeft de man veroordeeld tot het terugbetalen van het hele bedrag aan zijn familieleden. Daarnaast heeft hij een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden met een proeftijd van drie jaar gekregen.
Het Openbaar Ministerie eiste tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden één jaar gevangenisstraf. De rechtbank geeft hem juist geen onvoorwaardelijke celstraf, omdat hij dan zijn baan verliest. Die moet de Schoonebeker houden, zodat hij het verduisterde geld kan terugbetalen, stelt de rechtbank.
Als de man weigert terug te betalen kan justitie hem tot maximaal een jaar lang gijzelen. Dat betekent dat hij een jaar de cel in gaat. Gijzeling is bedoeld als drukmiddel. Daarna moet de Schoonebeker dan alsnog betalen.

'Jarenlang afgeperst'

De 82-jarige tante van de man overleed in 2010. Ze had geen kinderen, maar wel 35 erfgenamen, voornamelijk familie. De Schoonebeker zou als executeur testamentair haar nalatenschap regelen voor de rest van de nabestaanden. Maar die hoorden jarenlang niks over het geld en als ze ernaar vroegen, kregen ze vage antwoorden.
Uiteindelijk werd de man door de kantonrechter uit zijn functie gezet en moest een notaris de nalatenschap verder afwikkelen. Hij ontdekte dat de rekening nagenoeg leeg was. De nabestaanden deden aangifte tegen de Schoonebeker.
Bij de politie en ook in de rechtbank vertelde de man dat hij jarenlang werd afgeperst door een buitenlandse criminele bende. Hij werd naar eigen zeggen ernstig bedreigd en moest betalen. Dat deed hij van de rekening van zijn tante.

'Ongeloofwaardig verhaal'

De rechtbank gelooft dat verhaal, net als het Openbaar Ministerie, niet. "Het door verdachte aangevoerde is op geen enkele manier aannemelijk geworden", aldus de rechtbank. "Verdachte heeft op zitting verklaard geen bewijs te hebben van de afpersing. Ook heeft de rechtbank geconstateerd dat hij enkel vage verklaringen heeft afgelegd over hoe en met welke woorden hij zou zijn bedreigd."
De rechtbank vindt het ernstig wat de man heeft gedaan. "Hij heeft gezegd dat hij spijt heeft, maar geen blijk ervan gegeven. Zo heeft hij tot nu toe geen stappen ondernomen om de financiële schade te vergoeden. Daarnaast heeft hij tot in de rechtszaal vastgehouden aan een ongeloofwaardig verhaal, wat zeer onbevredigend is voor de nabestaanden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl