Tien procent niet-gevaccineerden wacht tevergeefs op uitnodiging

corona vaccin vaccinatiecentrum Assen
Voor een vaccinatie is geen afspraak nodig © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Van de mensen die niet gevaccineerd zijn, wacht tien procent op een uitnodiging om gevaccineerd te worden. Dat blijkt uit de antwoorden op de laatste vragenlijst van het Lifelines corona-onderzoek.
Aan dat bevolkingsonderzoek doen 23.000 mensen in Noord-Nederland mee. Zes procent van hen geeft aan niet gevaccineerd te zijn. Een tiende van de niet-gevaccineerden zegt dit wel te willen, maar wacht op een uitnodiging. Tevergeefs. Sinds juni is een uitnodiging niet meer nodig.
Daarnaast denkt bijna zeven procent van de niet-gevaccineerden dat een coronavaccinatie invloed heeft op het verplichte eigen risico. Maar dit is niet het geval, het vaccin is gratis. "Bij deze beide groepen lijken kansen voor de overheid te liggen om nog een flinke groep mensen toch te kunnen vaccineren", zegt onderzoeker Lude Franke, die aan het corona-onderzoek van Lifelines meewerkt.

Angst voor vaccin

Bijna de helft (44 procent) van de niet-gevaccineerden geeft aan te denken dat het coronavaccin schadelijk is voor de gezondheid. 23 procent laat zich niet vaccineren uit angst voor onbekende bijwerkingen, een procent vanwege bekende bijwerkingen en vier procent twijfelt aan de werking van het vaccin. Daarnaast maakt een aanzienlijk deel (tien procent) van de niet-gevaccineerden zich geen tot weinig zorgen om (ernstig) ziek te worden van een corona-infectie en ziet daarom af van vaccinatie.
Hoewel zwangere vrouwen meer risico lopen op een ernstig verloop van een corona-infectie of een IC-opname, heeft 22 procent van alle zwangere deelnemers zich niet laten vaccineren. De kleinste groepen niet-gevaccineerden (minder dan een procent) worden gevormd door deelnemers met bekende allergieën en deelnemers die vanuit religieuze overtuigingen van vaccinatie afzien.

'Waardevolle inzichten'

Van de 23.000 mensen die meedoen aan het Lifelines-onderzoek is 94 procent gevaccineerd. Dat is meer dan het gemiddelde voor volwassen in Drenthe, waar 85 procent is gevaccineerd. "Toch voorzien de niet-gevaccineerde deelnemers ons van waardevolle inzichten", vindt Franke.
Het Lifelines corona-onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen, de Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl