Fly-over bij nieuw knooppunt Emmen-West heet voortaan Dolmen

Dolmen. Dat is de naam van de nieuwe fly-over die deel uitmaakt van het vandaag geopende knooppunt Emmen-West bij Erm. Abseilers klommen vanochtend tot in de nok van de overspanning en maakten daar het doek los dat de naam prijsgaf.
De onthulling vormde het hoogtepunt van de officiële opening van het nieuwe kruispunt waar de Rondweg (N391) en de N34 op elkaar aansluiten. Na anderhalf jaar is de klus geklaard.
De nieuwe naam krijgt vooral de goedkeuring van Alke Kamstra uit Dalen. De provincie schreef namelijk een prijsvraag uit voor de naam van het nieuwe bouwwerk. Ruim duizend mensen reageerden en acht mensen, onder wie de Dalenaar, kwamen met dezelfde suggestie: Dolmen dus.
"Dolmen is een ander woord voor hunebed", lacht Kamstra. "En dat sluit perfect aan op de Hunebed Highway." Kamstra zal er naar eigen zeggen nog veel plezier aan beleven. Hij rijdt al ruim veertig jaar van zijn woonplaats via het aangepakte kruispunt naar zijn fysiotherapiepraktijk in Emmen. Het nabijgelegen viaduct behoudt de vertrouwde naam Klinkmolen.
Fly-over bij spiksplinternieuw knooppunt Emmen-West open

Vertraging

De aanpak van het knooppunt maakt onderdeel uit van het provinciebrede plan om de N34 aan te pakken. Al eerder werd de weg verdubbeld tussen Holsloot en Coevorden-Noord en tussen Emmen-Noord en Emmen-West.
Bij het laatstgenoemde punt reed het verkeer voorheen via een gelijkvloerse kruising de N34 op. Bovendien kwamen ook de Oude Rijksweg en de Ermerweg uit op de Rondweg. Naast vertraging leverde dat gevaarlijke situaties op.

Versterking

Vanaf vandaag bestaat alleen de verbinding van Erm naar Emmen en andersom nog. Het moet de verkeersdoorstroming en veiligheid ten goede komen. Voor fietsers is een vrijliggend fietspad aangelegd.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Knooppunt Emmen-West
Abseilers klommen tot in de nok van de fly-over op de naam te onthullen. © RTV Drenthe / Rien Kort
Wethouder René van der Weide van de gemeente Emmen wil daar nog wel een derde voordeel aan toevoegen: verbetering van de bereikbaarheid. De aanpak van de N34 versterkt volgens hem de verbinding tussen Zwolle, Emmen en Groningen.
"Dankzij die verbeterde ontsluiting wordt deze regio interessanter voor mensen om hier te komen wonen en werken. En aantrekkelijker voor bedrijven om zich hier te vestigen."
Maar er blijft nog voldoende te wensen over, zegt Van der Weide. Er zijn nog delen van de N34 die niet zijn verdubbeld. Dat geldt ook voor het wegdeel aan de andere zijde van de grens met Overijssel. "Het zou allemaal helpen, maar over dat laatste gaan wij natuurlijk niet."

'Had ik er niet voor over'

Gedeputeerde Cees Bijl, ook aanwezig, toonde zich onder de indruk van het complexe knooppunt. "Het Prins Clausplein is er niets bij", grapte hij. De verkeerssituatie is er volgens hem beter en soepeler op geworden. Bovendien verwacht hij een afname van het aantal ongelukken op deze plek.
De gedeputeerde vindt verder de naam volledig op zijn plaats. "Tussen de inzendingen zat ook een aantal suggesties met Bijl. Maar om in aanmerking te komen voor iets dergelijks moet je al tien jaar overleden zijn. En dat had ik niet voor over."
Eind vorige maand mochten fotografen het nieuwe viaduct alvast op de gevoelige plaat vastleggen.
Klik klik klik: Fotografen leggen nieuwe fly-over in Emmen vast

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl