Protest tegen Griekse rechtszaak tegen Pieter Wittenberg

Liesbeth Bloemendal en Pieter Wittenberg
Pieter Wittenberg en zijn vrouw Liesbeth © Facebook Liesbeth Bloemendal
In Amsterdam is zondag een protest tegen een rechtszaak donderdag in Griekenland waarin ook vrijwilliger Pieter Wittenberg uit Peest terechtstaat. In totaal vierentwintig reddingswerkers worden verdacht van onder meer mensensmokkel en deelname aan een criminele organisatie. Celstraffen daarvoor kunnen oplopen tot 25 jaar.
De vrijwilligers zelf zeggen dat zij mensenlevens hebben gered, vanuit diverse organisaties betrokken bij de vluchtelingencrisis op de Griekse eilanden. Pieter Wittenberg (73) werkte als reddingswerker op het Griekse eiland Lesbos, waar hij bootvluchtelingen redde en aan wal bracht. Hij is een van de verdachten in de zaak die donderdag begint en al drie jaar boven de markt hangt.
Wittenberg zette eerder samen met zijn vrouw en zus onder meer de Stichting Shower Power op Lesbos op. Volgens de Drent slaat de aanklacht 'nergens op'. Hij spreekt van een "bizar Europees en Grieks spel" en van "regelrechte intimidatie van vluchtelingenorganisaties en vrijwilligers". Bewijzen voor de aanklacht zegt hij nog niet te hebben gezien.

Solidariteitsbijeenkomst

Tijdens het protest in het Westerpark zondagmiddag - de organisatie Free Humanitarians spreekt van een 'solidariteitsbijeenkomst' - wordt in Nederland aandacht gevraagd voor de rechtszaak. Onder meer verdachte Sarah Mardini uit Syrië, die met twee collega's het gezicht van de omvangrijke rechtszaak is geworden, zal via een liveverbinding aanwezig zijn zondag.
Eerder waren er al solidariteitsbijeenkomsten in onder meer Berlijn en de Verenigde Staten. Amnesty International heeft ook al geregeld aandacht gevraagd voor de rechtszaak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl