Wat vind jij: Een lockdown voor ongevaccineerden is een goed idee

Lockdown Oostenrijk
Een toegangscontrole voor de Kerstmarkt in Wenen © ANP
In Oostenrijk is de lockdown ingegaan voor iedereen die niet gevaccineerd is, of in het laatste half jaar is genezen van covid. Dat betekent dat naar schatting twee miljoen Oostenrijkers van 12 jaar en ouder niet de deur uit mogen, behalve voor noodzakelijke boodschappen, om naar het werk of naar school te gaan, of om medische redenen.
De lockdown voor ongevaccineerden gaat in elk geval tien dagen duren. Wie zich er niet aan houdt loopt het risico op een boete tot 1450 euro. De politie gaat controleren in openbare gelegenheden. In de horeca, kerstmarkten of kledingwinkels bijvoorbeeld.
Gisteren werden in Oostenrijk meer dan 11.500 besmettingen geteld. In Oostenrijk zijn minder mensen gevaccineerd dan in andere Europese landen: de vaccinatiegraad ligt op 65 procent. Door de lockdown hoopt Oostenrijk niet alleen het aantal besmettingen af te remmen, maar ook mensen aan te zetten om zich te laten vaccineren.
Wat vind jij? Zou Nederland zo'n lockdown voor ongevaccineerden moeten instellen? Of gaat het echt te ver om mensen bijna thuis op te sluiten? Of moet er een bedenktijd ingebouwd worden, zodat de lockdown gaat gelden als je je niet binnen nu en bijvoorbeeld drie weken hebt laten vaccineren?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl