Streep door niet-militaire oefeningen van Defensie

tank
De tanks in Litouwen blijven wel in oefening © Ministerie van Defensie
Er gaat voorlopig een streep door de niet-militaire oefeningen van Defensie. Onder meer een anti-terreuroefening op Groningen Airport Eelde kan niet met de huidige maatregelen omdat daarbij andere organisaties bij betrokken zijn.
Defensie zou de oefening doen met de marechaussee, politie, veiligheidsregio Drenthe en luchthavenpersoneel. Daarbij komen te veel organisaties samen op één plek. Verschillende oefenvormen zijn niet uitvoerbaar als mensen afstand moeten houden. "Als je elkaar fysiek niet meer kunt aanraken, kunnen sommige doelen van de oefening niet meer gehaald worden", wordt door een betrokkene gezegd.
De anti-terreuroefening is niet de enige oefening die niet door gaat. Volgende week zou Defensie oefenen op een mogelijke dijkdoorbraak in Utrecht. Ook daar gaat een streep door. Hierbij zouden de Veiligheidsregio Utrecht, lokale waterschappen, het Korps Nationale Reserve en zo'n honderd militairen betrokken zijn om dijkinspecties en -reparaties te oefenen.

Litouwen

De gebruikelijke militaire oefeningen van Defensie gaan wel door. Dat is Defensie ook wettelijk verplicht. De krijgsmacht moet op elk moment inzetbaar zijn. Daarvoor moet Defensie in het bezit zijn van de benodigde certificering, en die gaat verloren als er niet geoefend wordt.
Ook het Duitse-Nederlandse tankbataljon in Litouwen blaast zijn missie niet af en houdt zich aan de lokale coronaregels. De anti-terreuroefeningen en de oefening in Utrecht zijn verplaatst naar volgend jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl