'Als je in balans bent, kun je beter reageren op een verslaving'

Ook naasten van drugsverslaafden staan centraal (Rechten: ANP XTRA/Lex van Lieshout)
Ook naasten van drugsverslaafden staan centraal (Rechten: ANP XTRA/Lex van Lieshout)
Hoe ga je als familie of vrienden om met iemand die verslaafd is aan drank, drugs of gokken? Dat staat centraal bij het onderzoek Naastenkracht in Drenthe, Groningen en Friesland van onderzoekster Carlien Dusseldorp.
Onderzoekster Dusseldorp van de Hanzehogeschool Groningen zet de naasten van de verslaafden in het middelpunt. Hulp voor verslaafden is er vaak wel, zegt ze, maar voor de naasten meestal niet. Terwijl die er ook onder lijden. "Er is te weinig aandacht voor een combinatie van zorg voor de verslaafde, waarbij ook de naaste geholpen wordt."

Dronken broer

Anja Gortmaker uit Emmen weet hoe het is om naaste te zijn van een verslaafde. "Hij was elk weekend zat en er was steeds meer ruzie in huis. Dat is de reden dat ik niet meer thuis wilde zijn. Ik ging wel naar mijn vriendje of vriendinnen toe," zegt ze.
Haar broer kwam in de problemen toen hij op zijn 26ste op kamers ging wonen.Ik dronk toen iedere avond zes tot zeven liter bier," zegt broer Catrienus Gortmaker.

Ervaringsdeskundige

Dusseldorp raakte geïnteresseerd in het onderwerp, doordat ze zelf verslaafden in haar omgeving had. "Vanuit die ervaring ben ik op zoek gegaan naar hoe ik ermee om kon gaan. Daarbij stuitte ik op de zogeheten craftmethodiek uit Amerika."
Die methode gaat uit van aandacht voor de naasten om zo ook de verslaafde te kunnen helpen. Dusseldorp: "Het idee is dat de naasten vanuit de manier waarop ze met de verslaving omgaan, kunnen bijdragen aan het herstel van de verslaafde. We gaan dus bekijken hoe het gaat met deze naasten. Zijn ze goed in balans? Als je goed in balans bent, kun je beter reageren op een verslaving."
Naasten die zelf niet goed in hun vel zitten, reageren vaak emotioneel. "Mensen worden boos of verdrietig of ze gaan smeken. Dat helpt niet", zegt Dusseldorp. "Het idee achter Naastenkracht is dat de verslaafde en zijn naaste samen op zoek gaan naar iets leukers dan de verslaving. Dat is niet makkelijk voor iemand die zijn verslaving erg prettig vindt, hoor."

Weer nuchter

Anja heeft een tijd veel voor haar broer gedaan. Teveel. Want ze liep zichzelf voorbij. Toen is ze grenzen gaan stellen. "Dat is niet verkeerd geweest," zegt ze. Een vriend van Catrienus meldde hem aan bij de verslavingszorg en hij staat nu alweer tien jaar droog.

Deelnemers gezocht

Voor het onderzoek Naastenkracht zoekt Dusseldorp zeker nog driehonderd naasten van verslaafden uit Drenthe, Groningen en Friesland. Deelnemers kunnen anoniem een vragenlijst invullen op de website van Naastenkracht. "We hopen dat mensen de drempel over durven te stappen en meedoen. Dan kunnen we samen op zoek gaan naar een manier om met de verslaving om te gaan, zodat de verslaafde uiteindelijk bereid is te stoppen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl