FC Emmen-FC Groningen: van verrassende bekeruitslagen tot promotie aan De Meerdijk

FC Emmen speelt komende zondag voor het eerst sinds 6 november 2002 een officiële wedstrijd tegen FC Groningen. Het is bovendien de eerste keer dat deze 'derby' op het hoogste niveau wordt gespeeld. Beide clubs staan voor de dertiende keer tegenover elkaar in een officieel duel, zo blijkt uit krantenarchieven.
De Hondsrugderby (de Hondsrug is een langgerekte 'rug' die zich van Emmen tot de stad Groningen uitstrekt) is, naast de talloze oefenwedstrijden aan het begin van het seizoen, twaalf keer eerder gespeeld in officieel verband. FC Emmen won vijf keer en verloor zeven keer van de Groningers. 

'FC Groningen een aanfluiting voor het betaald voetbal'
Op zaterdagmiddag 6 september 1975 is de eerste onderlinge ontmoeting en Emmen, op dat moment regerend landskampioen bij de zondagamateurs, stunt direct in de eerste ronde van de beker tegen FC Groningen. Emmen wint voor ruim 7.000 toeschouwers met 2-1 van de profclub die vier jaar eerder werd opgericht en op dat moment uitkomt in de eerste divisie. Henk Kruize en Tinus Doek geven Groningen-doelman Azing Griever het nakijken. 

Afbeelding

Bron: Delpher/Nieuwsblad van het Noorden (8 september 1975)

"Dit had maar weinig met voetbal te maken", is het oordeel van Emmen-trainer Koen Schonewille over het optreden van FC Groningen. "Van een betaalde club verwacht je dat iedereen tot op de bodem gaat, maar bij Groningen was daar geen sprake van. Ik vind het gewoon een luie ploeg. Een aanfluiting voor het betaald voetbal." 

Afbeelding

Bron: Delpher/Nieuwsblad van het Noorden (8 september 1975)

Opmerkelijk, zo staat een dag later in Nieuwsblad van het Noorden, is het vervoer van de spelers van FC Groningen. Emmen-aanvoerder Harm Roossien is verbaasd. "Voor de wedstrijd riep Gienus Meijerink (speler FC Emmen, red.) ineens naar ons: jongens kom eens kijken, de spelers van FC Groningen komen allemaal apart in hun eigen auto. Als wij naar een onbelangrijk oefenwedstrijdje gaan, reizen we nog samen in een bus. Is er dan zo weinig teamgeest bij FC Groningen?"

Na deze eerste ontmoeting komen beide clubs elkaar een tijd lang niet tegen, buiten de oefenwedstrijden om. Het duurt bijna twintig jaar totdat beide clubs elkaar opnieuw treffen in het bekertoernooi. 

Bekertoernooien 
FC Groningen laat zich niet nog eens verrassen en wint op 13 augustus 1994 in de eerste ronde met 1-0 van FC Emmen door een doelpunt van Mariano Bombarda. In de tweede officiële wedstrijd tussen beide clubs is de derby-sfeer ver te zoeken, schrijft De Telegraaf na afloop. Slechts 3.500 toeschouwers komen op het duel af. 

 Delpher/De Telegraaf (15 augustus 1994)</i><br><br>Twee jaar later doet Emmen opnieuw van zich spreken door aan De (Oude) Meerdijk met 4-2 te winnen in de groepsfase van het bekertoernooi. Michel van Oostrum is drie keer trefzeker, maar verklaart na afloop liever drie keer te scoren in de competitie.<br><br>[image:https://farm5.staticflickr.com/4877/45561175884_5e2363c1e3_b.jpg

Bron: De Krant van Toen/Nieuwsblad van het Noorden (19 augustus 1996)

Een seizoen later komen beide clubs elkaar weer tegen in de tweede ronde van de beker, maar dit keer gaat Emmen thuis met 3-0 onderuit. De grootste nederlaag van FC Emmen tegen FC Groningen is op 11 augustus 1998. In de groepsfase van het bekertoernooi gaat de ploeg van toenmalig trainer Griever met 7-0 hard onderuit in het Oosterparkstadion.

Afbeelding

Bron: De Krant van Toen/Nieuwsblad van het Noorden (12 augustus 1998)

Angstgegner 
Na vijf bekerwedstrijden komen beide clubs elkaar in het seizoen 1998/1999 voor het eerst tegen in competitieverband, in dit geval de eerste divisie. En FC Emmen neemt drie maanden na die 7-0 nederlaag revanche. FC Groningen is het seizoen daarvoor gedegradeerd en heeft het in de beginmaanden op het tweede niveau lastig. Zo ook op maandagavond 9 november 1998, wanneer Emmen de Groningers in eigen huis een pak slaag geeft: 3-0. Eric van Veldhuizen, Roy Stroeve en Michel van Oostrum zorgen voor de doelpunten. 

Afbeelding

Bron: De Krant van Toen/Nieuwsblad van het Noorden (10 november 1998)

Op 18 april 1999 is de terugwedstrijd. FC Groningen heeft zich dan aardig hersteld op de ranglijst, achter koploper NAC Breda. Maar de Groningers kunnen rechtstreekse promotie zo goed als vergeten na de 1-0 nederlaag tegen Emmen. Vijf minuten voor tijd beslist Stroeve het duel in het voordeel van de Drentse club, op dat moment onder leiding van trainer Jan de Jonge. 

Afbeelding

Bron: De Krant van Toen/Nieuwsblad van het Noorden (22 november 1999)

De (voorlopig) laatste overwinning van FC Emmen op FC Groningen in een officiële wedstrijd dateert van 21 november 1999. Emmen werkt thuis zes minuten voor tijd een vroege achterstand weg via doelpunten van Peter Hofstede en Berend Oosting (2-1). Door die zege doet Emmen weer volop mee om de titel in de eerste divisie, die dat seizoen uiteindelijk naar NAC gaat. 

Eredivisie 
Toch bewaart FC Groningen de mooiste herinneringen aan de laatste drie officiële ontmoetingen met FC Emmen. NAC wordt dus kampioen, terwijl Emmen - samen met FC Groningen, MVV en Heracles - om promotie strijdt. Op 24 mei 2000 verslaat FC Groningen in het Oosterparkstadion Emmen met 5-0 en is de kans op promotie verkeken. De Groningers kunnen uitgerekend in Emmen promotie naar de eredivisie bewerkstelligen. Maar Emmen-spits Michel van Oostrum wil daar een stokje voor steken. 

Afbeelding

Bron: De Krant van Toen/Nieuwsblad van het Noorden (25 mei 2000)

Het helpt niet. Vier dagen na de heenwedstrijd schiet de Zweed Magnus Johansson FC Groningen naar de eredivisie.


De laatste officiële ontmoeting is van 6 november 2002. En weer wordt Emmen uit de beker gewipt door FC Groningen. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want Emmen-speler Donny de Groot wordt al na een half uur spelen met rood van het veld gestuurd na een charge op Ignacio Tuhuteru. Saillant detail: de huidige assistent-trainer van FC Groningen, Hennie Spijkerman (rechts), was op dat moment hoofdtrainer van Emmen. De huidige technisch directeur van de Groningers, Ron Jans, was daar toen hoofdtrainer. 

Afbeelding

Bron: ANP/Jasper Juinen (6 november 2002)

Zestien jaar later komen beide clubs elkaar zondag dan eindelijk tegen op het hoogste niveau. Voor wat het waard is: de traditionele oefenwedstrijd aan het begin van dit seizoen werd met 1-0 gewonnen door FC Emmen. Anco Jansen maakt het winnende doelpunt vanaf de strafschopstip. Een overzicht van de twaalf officiële ontmoetingen tussen FC Emmen en FC Groningen:
07-09-1975Emmen-FC Groningen2-1beker
13-08-1994FC Groningen-Emmen1-0beker
17-08-1996Emmen-FC Groningen4-2beker
27-11-1996Emmen-FC Groningen0-3beker
11-08-1998FC Groningen-Emmen7-0beker
09-11-1998FC Groningen-Emmen0-3eerste divisie
18-04-1999Emmen-FC Groningen1-0eerste divisie
21-11-1999Emmen-FC Groningen2-1eerste divisie
15-04-2000FC Groningen-Emmen2-0eerste divisie
24-05-2000FC Groningen-Emmen5-0nacompetitie
18-05-2000Emmen-FC Groningen0-1nacompetitie
06-11-2002Emmen-FC Groningen0-1beker
Bron: fcgstats.nl
Meer over dit onderwerp:
Sport FC Emmen FC Groningen voetbal Hondsrugderby
Deel dit artikel: